A-
A+

USA har lämnat viktig flygbas i Afghanistan

Den folktomma flygbasen Bagram, under två årtionden USA:s bas i Afghanistan, fotograferad den 25 juni.
Den folktomma flygbasen Bagram, under två årtionden USA:s bas i Afghanistan, fotograferad den 25 juni.
AfghanistanTT-AFP

Efter två årtionden av krig har USA, utan stora ceremonier, lämnat sin viktigaste militärbas i Afghanistan.

Samtliga amerikanska trupper förväntas ha lämnat landet i slutet av augusti, uppger Vita huset.

Annons

Annons

Samtliga soldater från USA och Natoländerna har nu lämnat flygbasen Bagram, strax utanför den afghanska huvudstaden Kabul, uppger den amerikanska försvarsmakten.

Tidigare i veckan rapporterade nyhetsbyrån Reuters att det fullständiga tillbakadragandet av trupper bara låg några dagar in i framtiden, men USA:s president Joe Biden tillbakavisar det och säger att man ligger i fas.

Vi förväntar oss att det är fullbordat i slutet av augusti, säger Vita husets pressekreterare Jen Psaki.

Främsta utposten

Under 20 års tid – sedan invasionen 2001– har Bagram varit USA:s främsta utpost i landet och flygstödet från den jättelika basen har varit av avgörande betydelse för den afghanska armén. När talibanerna tidigare försökt sig på större offensiver har amerikanska flygbombningar och snabba förstärkningar från Kabul bromsat deras framfart.

När USA nu lämnar basen sker det utan stora ceremonier, samtidigt som talibanerna under de senaste två månaderna trappat upp sina attacker och erövrat dussintals distrikt på landsbygden.

Det var också på Bagram som amerikanska militäranställda 2012 brände flera exemplar av koranen, vilket ledde till omfattande upplopp i Kabul.

Annons

Annons

Symboltungt datum

Den ultrakonservativa talibanrörelsen välkomnar beskedet om att USA:s soldater lämnat flygbasen.

Deras fullständiga tillbakadragande kommer att bana väg för afghanerna att själva bestämma om sin framtid, säger rörelsens talesperson Zabihullah Mujahid.

USA har inte specificerat hur många soldater som nu finns kvar på plats i Afghanistan, men i maj uppgick antalet till runt 2 500. Enligt planerna ska det amerikanska uttåget vara fullbordat till det symboltyngda datumet 11 september – på dagen 20 år efter terrordåden mot USA:s östkust.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!