A-
A+

USA: Iransk atombomb kan snart vara veckor bort

USA:s utrikesminister Antony Blinken.
USA:s utrikesminister Antony Blinken.
USA/IranTT-Reuters

Om Iran fortsätter att bryta mot sina åtaganden enligt 2015 års kärnenergiavtal är det snart en fråga om veckor innan landet kan ha skaffat tillräckligt med höganrikat uran för att framställa en atombomb.

Den varningen framför USA:s utrikesminister Antony Blinken.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det är fortsatt oklart huruvida Iran är intresserat av och redo att göra vad som krävs för att återgå till att följa avtalet, säger Blinken.
Samtidigt rullar (kärnenergi-)programmet på i rasande fart. Ju längre det här pågår, desto snabbare krymper tiden som skulle krävas. I bästa fall rör det sig om några månader, att döma av offentliga rapporter, men om det fortsätter i den här takten pratar vi veckor, fortsätter han.

I april inledde USA och Iran indirekta förhandlingar i Wien, med EU-diplomater som ombud. Målet med samtalen är att återuppliva kärnenergiavtalet från 2015 mellan Iran och de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland. Avtalet har hängt löst sedan den tidigare amerikanske presidenten Donald Trump drog USA ur överenskommelsen 2018 och återinförde sanktioner mot Iran.

Enligt kärnenergiavtalet får Iran bland annat bara anrika uran till en renhetsgrad om 3,67 procent. Iran ser sig dock inte bundet av överenskommelsen sedan USA drog sig ur det.

På torsdag fortsätter samtalen, bara åtta dagar före det iranska presidentvalet den 18 juni, där den hökaktige chefsdomaren Ebrahim Raisi är segertippad.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!