A-
A+

USA-kritik mot Iran efter ny rapport

Iranska centrifuger för anrikning av uran, visade i statlig tv 2018.
Iranska centrifuger för anrikning av uran, visade i statlig tv 2018.
IranTT-AFP-Reuters

Iran är på väg att verkställa tidigare hot om att trappa upp anrikningen av uran till 20 procent, och därmed ta nästa steg mot att få fram material för att tillverka kärnvapen, enligt en rapport från FN:s atomenergiorgan IAEA.

Annons

Annons

Uppgifterna fördömdes omedelbart av USA.

Iran borde sluta sin upptrappning och återvända till förhandlingsbordet med avsikt att till fullo genomföra kärnenergiavtalet, säger Ned Price, talesperson för USA:s utrikesdepartement.

När Iran enligt IAEA i början av juli hotade med att trappa upp anrikningen befarades beslutet vara ett steg mot att få fram material för att tillverka kärnvapen och landet kritiserades för att hota återupprättandet av kärnenergiavtalet från 2015.

Enligt IAEA sade Iran att de vill anrika uranet till 20 procent, som är betydligt högre än de cirka 3–5 procent som behövs för att producera kärnenergi, av forskningsskäl.

Iran dementerade då uppgifterna, men enligt en ny rapport ska landet ha gjort exakt detta.

Enligt kärnenergiavtalet, som de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd plus Tyskland slöt med Iran 2015, får landet bland annat bara anrika uran till en renhetsgrad om 3,67 procent. Avtalet bröts av USA:s före detta president Donald Trump som införde sanktioner mot Iran, som då slutade förhålla sig till avtalet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!