A-
A+

USA lämnar Afghanistan den sista augusti

USA:s president Joe Biden förklarade att militärinsatsen i Afghanistan avslutas den sista augusti vid ett tal i Vita huset. Arkivbild
USA:s president Joe Biden förklarade att militärinsatsen i Afghanistan avslutas den sista augusti vid ett tal i Vita huset. Arkivbild
USA/AfghanistanTT-AFP

USA avslutar sin militära insats i Afghanistan den sista augusti.

USA har inte råd att förbli tjudrade vid en politik som skapades för att reagera på en värld som den såg ut för 20 år sedan. Vi behöver bemöta hoten där de är i dag, säger USA:s president Joe Biden.

Annons

Annons

Den amerikanska militären har uppnått sina mål i Afghanistan, enligt presidenten: dödandet av Usama bin Ladin, att bryta ned terrornätverket al-Qaida och förhindra fler attacker i USA.

Vi avslutar Amerikas längsta krig, sade Biden under ett tal i Vita huset.

Spikat slutdatum

Omkring 90 procent av de amerikanska styrkorna har redan dragit sig ur Afghanistan, uppger Pentagon. Biden säger nu att slutdatum för tillbakadragandet blir den 31 augusti. Bara omkring 650 militärer kommer att stanna kvar i landet för att skydda USA:s ambassad i Kabul.

Jag tänker inte skicka ännu en generation av amerikaner i krig i Afghanistan, sade Biden.

Presidenten lovade att fortsätta stödja den afghanska regeringen och dess säkerhetsstyrkor. Han sade också att de tusentals tolkar som arbetat för den amerikanska militären och som riskerar att hotas av talibanerna kommer att få en tillflyktsort i USA.

Vi kommer att stötta er, precis som ni stöttade oss, sade Biden.

Annons

Annons

Inte som Vietnam

Presidenten säger sig vara övertygad om att de afghanska säkerhetsstyrkorna kommer att kunna hålla stånd mot talibanerna, som gjort kraftiga framryckningar det senaste året och tagit kontroll över delar av landet.

Jag litar inte på talibanerna, men jag tror på den afghanska militärens kapacitet, sade Biden.

Han svarade nekande på en fråga om det var oundvikligt att talibanerna skulle ta kontroll över landet. Han avvisade också en jämförelse med USA:s krig i Vietnam.

Talibanerna är inte den nordvietnamesiska armén. De är på långa vägar inte jämförbara i fråga om kapacitet, sade han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!