A-
A+

USA lovar tolkar säkerhet

Amerikanska soldater i Kabul. Arkivbild.
Amerikanska soldater i Kabul. Arkivbild.
USA/AfghanistanTT-AFP

När USA lämnar Afghanistan är de tolkar som arbetat åt USA:s militär oroliga för att lämnas kvar och bli utsatta mål i nya stridslinjer.

Vi inser att det finns ett stort antal afghaner som arbetat åt USA och koalitionen och att de nu utsätts för risker, säger USA:s högste general, Mark Milley.

Annons

Annons

Försvarshögkvarteret Pentagon uppger att man ska göra allt för att skydda tolkarna och att man arbetar "mycket, mycket snabbt" med att lösa situationen för de runt 18 000 tolkar och andra inhemskt anställda som väntar på beslut.

Såväl amerikanska krigsveteraner som medlemmar av kongressen har uttryckt oro för att de lokala medarbetarna riskerar att överges av USA och att deras liv är i fara.

Det är mycket viktigt att kunna försäkra dem om att vi gör allt vi kan för att säkra deras säkerhet och om möjligt få ut dem ur landet, om det är vad de vill, säger Milley.

Utrikesdepartementet uppger att man ligger efter i arbetet med afghanernas visumansökningar. De som ansökt om visum kan få vänta i över två år på beslut och kan tillfälligt få omlokaliseras till tredje land.

President Joe Bidens mål är att militären ska ha lämnat Afghanistan den 11 september. Försvarsminister Lloyd Austin uppgav i ett utskottsförhör i kongressen på torsdagen att tillbakadragandet ligger något före tidsplanen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!