A-
A+

USA om Janssen: Ännu ingen blodproppskoppling

Vaccinet från Janssen, som ägs av den amerikanska läkemedelsjätten Johnson & Johnson, utreds för eventuell koppling till blodproppar.
Vaccinet från Janssen, som ägs av den amerikanska läkemedelsjätten Johnson & Johnson, utreds för eventuell koppling till blodproppar.
CoronavirusetTT-AFP

Det finns än så länge ingen konstaterad koppling mellan Janssens covidvaccin och blodproppar.

Det meddelar USA:s läkemedelsmyndighet, som har granskat vaccinet efter misstankar om att det kan orsaka samma allvarliga, men mycket sällsynta, biverkning som Astra Zenecas vaccin.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det är den amerikanska läkemedelsjätten Johnson & Johnson som äger Janssen. Deras vaccin liknar Astra Zenecas – båda använder så kallade adenovirusvektorer – och hittills har minst fyra personer runt om i världen drabbats av blodproppar efter att ha fått Janssens vaccin. I tre av fallen gavs vaccinet i USA och i ett var det som del av en vaccinstudie. I ett av fallen har den drabbade personen avlidit.

"Inget orsakssamband"

Efter att ha granskat de misstänka fallen skriver USA:s läkemedelsmyndighet Food and Drug Administration (FDA) i ett uttalande:

"Just nu har vi inte hittat något orsakssamband med vaccinationen och vi fortsätter vår utredning och bedömning av de här fallen."

Redan när Janssen-vaccinet godkändes i EU fanns uppgifter om blodproppar som väckte misstankar. Svenska Läkemedelsverket talade då (17 mars) om en "liten obalans" i antalet fall av blodproppar och att situationen skulle komma att följas noggrant.

Annons

Annons

Ska uppdatera

FDA säger att det än så länge kan finnas många olika orsaker till blodpropparna.

"Vi kommer att uppdatera allmänheten när vi vet mer," skriver myndigheten.

Janssens vaccin har ännu inte börjat ges i något EU-land, men enligt planen ska de första sprutorna ges i slutet av april.

EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) meddelade tidigare i veckan att det är möjligt att Astra Zenecas vaccin kan orsaka blodproppar i kombination med låga nivåer av blodplättar. Detta ska nu listas som en "väldigt sällsynt" biverkning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Bli medlem och prova Arturs music-quiz