A-
A+

USA-räd i Syrien kan ha dödat över 60 civila

Hårda strider rasade när terrorrörelsen IS besegrades i Baghouz i Syrien. Arkivbild.
Hårda strider rasade när terrorrörelsen IS besegrades i Baghouz i Syrien. Arkivbild.
USA/SyrienTT-Reuters

USA:s militär har mörklagt omständigheterna kring en flygräd i Syrien som dödade 64 kvinnor och barn 2019, rapporterar tidningen The New York Times på lördagen. Attackerna kan ha varit ett fall av krigsbrott, enligt tidningen.

Annons

Annons

De två bombanfallen nära staden Baghouz genomfördes i striderna med terrorgruppen IS i regionen, och flygräderna beordrades av amerikanska specialstyrkor.

USA:s militära centralkommando för regionen bekräftar för första gången officiellt händelsen den 18 mars 2019. Militärkommandot hävdar att insatsen var berättigad. I ett uttalande skriver militärledningen att 80 personer dödades i attackerna, varav 16 tillhörde IS. Militären säger att det inte är klarlagt om de övriga drygt 60 dödade ingick i terrorrörelsens militanta del.

De amerikanska militära insatserna genomfördes under alliansen Syriens demokratiska styrkors (SDF) offensiv för att besegra IS i regionen.

Direkt efter händelsen inledde den amerikanska militärens interngranskning en utredning. Men omnämnanden av bombningarna ska ha strukits i rapporten, skriver The New York Times som hänvisar till tillgång av hemliga dokument och intervjuer med insatta personer.

En advokat som var närvarande i det operativa högkvarteret för attacken ska ha larmat försvarsdepartementet om att attackerna kan ha varit krigsbrott, men inga åtgärder vidtogs vare sig i försvarsdepartementet eller i senatens försvarsutskott.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.