USA: Ryssland och Iran försöker påverka valet

John Ratcliffe, chef för USA:s nationella underrättelsetjänst. Arkivbild.
John Ratcliffe, chef för USA:s nationella underrättelsetjänst. Arkivbild.
USATT-AFP

Ryssland och Iran har kommit över amerikansk data om röstlängder och de som röstar och agerat för att påverka opinionen.

Det säger John Ratcliffe, chef för USA:s nationella underrättelsetjänst.

Annons

Annons

Registrerade demokrater i Florida och Alaska har den senaste veckan fått mejl där de hotas om repressalier om de röstar "fel".

"Du röstar på Trump på valdagen, annars kommer vi" står det bland annat i mejlen som påstods ha skickats av den våldsbejakande The Proud Boys, som pekats ut som en hatgrupp som riktar sig mot svarta, muslimer, judar och kvinnor.

Säkerhetstjänsten säger nu att mejlen i stället kom från Iran, och är en del av den påverkan landet försöker ha på valet den 3 november.

Vi har bekräftat att Iran och Ryssland, var för sig, har kommit över viss data om de registrerade röstande, säger John Ratcliffe på en presskonferens.
Det här är desperata åtgärder utförda av desperata motståndare.

Några av de aktuella mejlen innehåller även en video där det påstås att det lagts falska röster i valet och hur man själv kan lämna in falska röstsedlar.

Den videon, och alla påståenden om falska röstsedlar, är osanna, säger Ratcliffe och säger att Iran agerar för att med skrämseltaktik skapa oro och skada president Donald Trump.

Ryssland har tidigare anklagats för att inför presidentvalet 2016 ha försökt påverka valutgången genom en propagandakampanj i sociala medier och i medier. Landet ska bland annat ha velat underminera väljarnas tilltro till USA:s valsystem.

FBI-chefen Christopher Wray försäkrar på samma presskonferens att USA:s valsystem är säkert.

Vi kommer inte att tillåta utländsk inblandning i våra val och alla kriminella aktiviteter som hotar valsäkerheten eller tilltron till den, säger han.
Ni kan lita på att era röster räknas.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons