-
+

USA:s artistelit firade maktskiftet

Katy Perry avslutade galan för att fira maktskiftet i USA.
Katy Perry avslutade galan för att fira maktskiftet i USA.
TvTT

I en direktsänd tv-gala, som sändes i flera av USA:s tv-kanaler och samtidigt strömmades på nätet, samlades musiker, skådespelare och andra kulturpersonligheter för att uppmärksamma presidentskiftet.

En röd tråd var budskap om hopp och framtidstro i framträdandena i programmet "Celebrating America".

Annons

Annons

Tom Hanks var värd för 'Celebrating America'.
Tom Hanks var värd för "Celebrating America".
Vicepresident Kamala Harris höll ett anförande från parken National Mall.
Vicepresident Kamala Harris höll ett anförande från parken National Mall.

Bruce Springsteen inledde kvällen med att spela "Land of hope and dreams" från Lincoln-monumentets trappa i Washington.

Jag har aldrig känt mig mer optimistisk för USA, sade president Joe Biden under kvällen.

Som värd för galan stod skådespelaren Tom Hanks. Musikframträdanden från flera håll i landet blandades med inslag som exempelvis hyllade lärares och vårdpersonals insatser under pandemin, liksom tillbakablickar från det gångna dygnet.

Tre tidigare presidenter

Även Nasas astronauter skickade en hälsning från den internationella rymdstationen och utöver Biden och vicepresident Kamala Harris gjorde de tidigare presidenterna Bill Clinton, Gerorge W Bush och Barack Obama ett gemensamt, förinspelat inslag där de uppmanade amerikaner att se förbi meningsskillnader.

Vi måste inte bara lyssna på de som vi håller med, utan också de som vi inte håller med, sade Obama.
Jag tror att det faktum att vi tre står här och pratar om en fredlig överlämning av makten, talar till vårt lands institutionella integritet, sade Bush och fortsatte:
Herr president, jag hoppas på din framgång. Din framgång är vårt lands framgång.

Annons

Annons

13-årig pojke

Förutom musiker, skådespelare, sportstjärnor och andra kändisar, medverkade flera "vanliga amerikaner". En av dem var 13-årige Brayden Harrington, en pojke som presidenten kom i kontakt med under valkampanjen förra året. Harrington och Biden fann varandra i det faktum att de båda brottas eller har brottats med stamning – och kvällen till ära läste Harrington en bit ur ett av president John F Kennedys tal, i ett förinspelat inslag. 13-åringen talade även under Demokraternas konvent i höstas.

Galan avslutades med fyrverkerier, ackompanjerade av Katy Perrys "Fireworks" och bilder på det nya presidentparet på Vita husets balkong.

Bland övriga medverkande fanns bland andra Foo Fighters, Kerry Washington, Justin Timberlake och Ant Clemons, Katy Perry, Yo-Yo Ma, Jon Bon Jovi, Lin-Manuel Miranda, John Legend, Eva Longoria, DJ Cassidy, Luis Fonsi, Demi Lovato, Tim McGraw och Kareem Abdul-Jabbar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss