A-
A+

USA:s ekonomi växlar upp

Rekordlyft för tillverkningsindustrin i USA i början av maj. Arkivbild
Rekordlyft för tillverkningsindustrin i USA i början av maj. Arkivbild
EkonomiTT-Reuters

Vaccinationer och stora utbetalningar av coronastöd till hushåll har satt rejäl fart på USA:s ekonomi. Det gäller även tillverkningsindustrin, visar ett preliminärt inköpschefsindex för maj från IHS Markit.

Annons

Annons

Annons

Annons

Index, som bygger på data insamlad under första halvan av maj, lyfter till 61,5. Det är den högsta noteringen sedan indexet gjordes om i oktober 2009 för att inkludera en större del av USA:s industri.

I april låg indexet på 60,5 och analytiker hade i snitt räknat med att det skulle sjunka till 60,2.

Industrin präglas samtidigt av kapacitetsbrist och brist på råvaror, begränsningar som antas bestå under 2021, enligt IHS Markit. Detta trycker upp produktionskostnaderna i sektorn, som börjat göra försök att få upp sina försäljningspriser.

En separat rapport från det amerikanska mäklarsamfundet, National Association of Realtors, visar samtidigt att antalet sålda bostäder föll för tredje månaden i rad i april – ned med 2,7 procent till en årstakt på 5,85 miljoner sålda enheter.

Analytiker hade enligt en Reutersenkät räknat med en ökning av försäljningsvolymen på 2 procent till 6,09 miljoner enheter i årstakt.

Det bristande utbudet av bostäder har tryckt upp prisnivåerna på den amerikanska bostadsmarknaden till rekordnivåer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss