A-
A+

USA ska "röra upp himmel och jord" för Ukraina

Tyskland ska, enligt uppgifter, stödja den ukrainska militären med luftvärnskanonvagnar. På bilden ukrainsk soldat i Mariupol. Arkivbild.
Tyskland ska, enligt uppgifter, stödja den ukrainska militären med luftvärnskanonvagnar. På bilden ukrainsk soldat i Mariupol. Arkivbild.
UkrainaTT-AFP

Tyskland ska skicka luftvärnskanonvagnar och USA lovar att röra upp "himmel och jord" för att möta Ukrainas behov.

Beskeden kom vid ett internationellt försvarsministermöte som hölls på amerikanskt initiativ.

Annons

Annons

Det tyska beskedet, som nyhetsbyrån AFP tagit del av i form av en skriftlig version av försvarsminister Christine Lambrechts tal, är en tydlig vändning i Berlins hittills försiktiga inställning till att stötta Ukraina militärt.

Luftvärnskanonvagnarna är begagnade och av typen Gepard.

Deltagare från 40 länder

På tisdagens internationella mötet vid den amerikanska flygbasen Ramstein i sydvästra Tyskland deltog representanter för 40 länder.

Mötet syftade till att stärka Ukrainas försvar "för att generera ytterligare kapacitet" för de ukrainska styrkorna, enligt USA:s försvarsminister Lloyd Austin.

Ukraina tror uppenbarligen att man kan vinna och det gör även alla andra här, sade han till mötesdeltagarna.

Enligt Austin är målet att göra Ukrainas försvar redo för "morgondagens utmaningar", och han lovar att Washington kommer att "fortsätta röra upp himmel och jord för att möta" Kievs behov av vapen och annat stöd.

Annons

Annons

Möten varje månad

USA och dess allierade kommer i fortsättning hålla liknande möten en gång i månaden för att diskutera Ukrainas försvarsbehov, enligt den amerikanske försvarsministern.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) deltog digitalt.

"Diskussionerna rörde sig om stöd till Ukraina både på kort och lång sikt och på övergripande nivå. Alla länder gör vad de kan och koordinerar när det gäller militärt stöd och jag uppfattade enighet när det gäller viljan att stödja Ukraina också efter kriget", säger Peter Hultqvist i en skriftlig kommentar.

Rättad: I en tidigare version av texten beskrevs luftvärnskanonvagnarna på ett felaktigt sätt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.