A-
A+

USA skänker vaccin till Brasilien

Vaccinering i Rio de Janeiro i maj.
Vaccinering i Rio de Janeiro i maj.
USA/BrasilienTT-Reuters

USA skickar tre miljoner doser av Johnson & Johnsons vaccin till det hårt coviddrabbade Brasilien, meddelar Vita huset.

Annons

Annons

Doserna, som kommer att landa i Brasilien tidig fredag, ingår i de 80 miljoner doser som USA har lovat att skicka till andra länder fram till slutet av juni. Vita huset betonar att det inte handlar om att använda vaccinet för att kunna kräva den vaccinskeptiske brasilianske presidenten Jair Bolsonaro på motprestationer.

Vi delar inte med oss av doserna för att få gentjänster eller några eftergifter. Vårt vaccin kommer helt utan förbehåll. Vi gör det här med ett enda mål, att rädda liv, säger en talesperson.

Brasilien nådde tidigare i veckan över en halv miljon döda i sviterna av viruset och läget i landet visar få tecken på att bli bättre. Under onsdagen noterades den högsta dygnssiffran för nya smittade, 115 000 personer, och sammanlagt har 18 miljoner officiellt smittats med viruset sedan pandemin inleddes.

Brasilien, som har näst högst dödstal i världen i absoluta tal efter USA, inledde sitt vaccinationsprogram i januari, men bara 11 procent av befolkningen är fullt vaccinerad och 29 procent har fått första dosen. President Jair Bolsonaro, som tidigare har uttryckt skepsis mot vaccin, har lovat att hela befolkningen på drygt 211 miljoner ska vara vaccinerad vid årets slut – något som experter håller för osannolikt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!