A-
A+

USA slår snart i skuldtaket

Finansminister Janet Yellen. Arkivbild.
Finansminister Janet Yellen. Arkivbild.
EkonomiTT-AP-AFP

USA:s finansminister Janet Yellen har informerat kongressen om att landet slår i sitt skuldtak på torsdag. Då kommer så kallade "extraordinära åtgärder" att sättas in för att undvika en finansiell kris.

Annons

Annons

Vita huset förvarnar att man inte tänker kohandla med Republikanerna om en höjning av det så kallade skuldtaket, som sätter gränsen för hur mycket landet får låna.

Båda partier har tidigare samarbetat för att höja skuldtaket och det är så det ska vara, säger president Joe Bidens pressekreterare Karine Jean-Pierre.

Finansminister Yellen uppger i ett brev till det politiska ledarskapet i kongressen att finansdepartementets åtgärder kommer att köpa tid för politikerna att lagstifta om att antingen höja taket eller tillfälligt ta bort det.

De extraordinära åtgärderna innebär bland annat en omfördelning av medel för att skapa utrymme för nödvändiga utbetalningar, däribland socialförsäkringar.

Enligt Yellen kommer åtgärderna sannolikt att hålla staten flytande fram till i alla fall "tidig juni".

Risken om politikerna inte kan enas är "irreparabel skada på den amerikanska ekonomin, de amerikanska hushållens försörjning och global finansiell stabilitet", varnar Yellen.

Att hantera skuldtaket blir en prövning för Joe Biden och hans demokrater, som förlorade sin majoritet i representanthuset i höstens val.

2011 sänktes USA:s kreditvärdighet för första och enda gången som en följd av strandade förhandlingar kring skuldtaket.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.