-
+

USA terrorvarnar om högerextremister

Stormningen av USA:s kongress ingöt mod i USA:s högerextrema, varnar myndigheterna. Arkivbild.
Stormningen av USA:s kongress ingöt mod i USA:s högerextrema, varnar myndigheterna. Arkivbild.
USATT-AFP

Våldsamma regeringsmotståndare har blivit djärvare efter stormningen av USA:s kongress den 6 januari och kan attackera folkvalda politiker eller regeringsbyggnader.

Annons

Annons

Departementet för inrikes säkerhet i USA har utfärdat en landsomfattande terrorvarning rörande ökat hot från militanta regeringsmotståndare.

Dessa grupper motsätter sig den nytillträdde Joe Bidens presidentskap och har enligt departementet blivit djärvare efter stormningen av den amerikanska kongressbyggnaden den 6 januari, som expresidenten Donald Trump anklagas för att ha uppviglat till.

"Underrättelser tyder på att vissa ideologiskt motiverade våldsamma extremister som motsätter sig statsmakten och maktskiftet, liksom andra upplevda oförrätter som eldas på av falsk information, kan fortsätta mobilisera för att mana till eller begå våldsbrott", skriver departementet.

Potentiella måltavlor för eventuella attacker inkluderar folkvalda och regeringsbyggnader och hotbilden kan komma att kvarstå i veckor.

Det är första gången någonsin som USA utfärdar en terrorvarning för inhemska grupper. Demokraternas kongressledamot Bennie Thompson, som leder representanthusets kommitté för inrikes säkerhet, säger att terrorvarningen markerar en omsvängning från Trumps mandatperiod då hotet från ytterhögern tonades ned.

Jag är glad att departementet till fullo erkänner hotet från våldsamma högerextremister och försöker kommunicera det hotet till det amerikanska folket, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss