A-
A+

USA träffar Israels nya regering

Yair Lapid blir premiärminister i Israel om två år efter det att koalitionspartnern Naftali Bennett fått sitta på posten. Arkivbild.
Yair Lapid blir premiärminister i Israel om två år efter det att koalitionspartnern Naftali Bennett fått sitta på posten. Arkivbild.
USA/IsraelTT-AFP

Annons

Annons

I dag möter USA:s utrikesminister Antony Blinken Israels nya toppdiplomat Yair Lapid. Det blir det första riktiga mötet mellan USA och en representant för Israels nya regering, som har en mindre stridslysten attityd mot sin viktigaste bundsförvant USA än sin föregångare.

Mötet sker samtidigt som USA:s president Joe Biden försöker återinrätta nedrustningsavtalet med Iran som ger Teheran sanktionslättnader i utbyte mot nedrustning av kärnvapenframställning – ett avtal som Israel är kraftigt emot.

Samtidigt är både Biden och Blinken måna om att det eldupphör som inleddes mellan Israel och palestinska Hamas den 21 maj inte ska brytas. Årets uppblossade strider var de värsta sedan 2014 och ledde till massiv kritik i USA:s kongress, där partimedlemmar till Biden anklagade Israels dåvarande premiärminister Benjamin Netanyahu för övervåld.

Blinken och Lapid träffas i Italiens huvudstad Rom, ett av tre stopp på Blinkens Europaturné. Lapid ska även möta bahrainska kollegor i Rom, för att därefter i veckan besöka Förenade arabemiraten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!