A-
A+

USA: Ukraina kan vinna kriget

USA:s försvarsminister Lloyd Austin, Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och USA:s utrikesminister Antony Blinken möttes i Kiev på söndagen.
USA:s försvarsminister Lloyd Austin, Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och USA:s utrikesminister Antony Blinken möttes i Kiev på söndagen.
UkrainaTT

USA vill att den ryska militärens kapacitet försvagas så mycket att den inte kan invadera igen, säger USA:s försvarsminister efter att ha mött Ukrainas president i Kiev.

USA:s utrikesminister säger att Ryssland misslyckas med sina krigsmål och att Ukraina "lyckas".

Annons

Annons

USA:s utrikesminister Antony Blinken och försvarsminister Lloyd Austin träffade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev på söndagen. Bland annat kom ett löfte om ytterligare militär finansiering till Ukraina. Med "rätt utrustning" ska Ukraina kunna besegra Ryssland, uppger Austin enligt AFP.

Vi vill att Ryssland försvagas så till den grad att landet inte kan göra den typ av saker som det har gjort vid invasionen av Ukraina, säger Austin efter mötet.

Det amerikanska följet anlände under stort hemlighetsmakeri till huvudstaden Kiev under söndagen och ett möte med Volodymyr Zelenskyj ägde rum.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppger i ett videotal på måndagen att samtalen varit "hoppingivande" och "effektiva", enligt AP .

Zelenskyj tillägger också att USA har erbjudit Ukraina ett "kraftfullt" stöd och att parterna har kommit överens om hur de ska gå vidare för att stärka de ukrainska styrkorna.

Tre timmar

Mötet ska ha pågått i tre timmar, men journalister tilläts inte rapportera om besöket förrän Blinken och Austin lämnat Ukraina och befann sig i säkerhet i sydöstra Polen, rapporterar AP.

Först tidigt på måndagsmorgonen svensk tid bekräftar därför USA att mötet hållits.

Vi hade en möjlighet att direkt visa vårt starka fortsatta stöd för den ukrainska regeringen och det ukrainska folket. Det här var, enligt vår bedömning, ett viktigt ögonblick att vara på plats för att föra personliga detaljerade samtal, säger Blinken nära den polsk-ukrainska gränsen.

"Vänskapen mellan Ukraina och USA är starkare än någonsin," skriver Zelenskyj på Twitter.

Annons

Annons

USA bekräftar mötet

I samtalen i Kiev utlovade Blinken och Austin ett militärt stödpaket värt 713 miljoner dollar, motsvarande nästan sju miljarder kronor, som ska gå till Ukraina och ytterligare 15 allierade länder som hjälper Ukraina militärt, bland annat Nato-medlemmar. Drygt 320 miljoner dollar är öronmärkta direkt för Ukraina.

Det nya tillskottet gör att USA bidragit med totalt 3,7 miljarder dollar i militärt stöd till Ukraina sedan Rysslands invasion inleddes, enligt Vita huset.

Blinken berättade också för Zelenskyj att USA:s diplomatiska personal som vanligtvis är stationerad i Ukraina, ska börja återvända och göra dagsresor från Polen till Lviv, samt att en ny USA-ambassadör ska utses till Ukraina.

Första mötet sedan kriget

Före mötet framhärdade Zelenskyj att han förväntade sig konkreta besked från USA om att Ukraina ska få fler vapen som landet har efterfrågat.

Man kan inte komma tomhänt och vi förväntar oss inte bara presenter eller någon slags tårta, vi förväntar oss specifika saker och specifika vapen, sade han.

Det är första gången sedan kriget bröt ut som Zelenskyj träffar en amerikansk regeringsföreträdare öga mot öga. Senaste gången var den 19 februari, fem dagar innan den ryska invasionen inleddes, då han träffade vicepresident Kamala Harris i München.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.