USA väntar på svaret: Biden eller Trump?

Demokraternas presidendkandidat Joe Biden i Philadelphia på valdagen.
Demokraternas presidendkandidat Joe Biden i Philadelphia på valdagen.
USATT

Valdagen i USA lider mot sitt slut och väljarna har sagt sitt. Nu väntar USA – och världen – på besked om vem som ska ta över Vita huset.

Över 100 miljoner väljare har förtidsröstat i USA-valet och det stora antalet poströster kan innebära att valresultatet kan dröja i flera dagar eller veckor.

Annons

Annons

President Donald Trump vid kampanjhögkvarteret i Arlington, Virginia.
President Donald Trump vid kampanjhögkvarteret i Arlington, Virginia.
Trumpanhängaren Angel Polawski med vännen Joanne Eshelman, som just röstat på demokraternas Joe Biden i Scranton
Trumpanhängaren Angel Polawski med vännen Joanne Eshelman, som just röstat på demokraternas Joe Biden i Scranton

En otyglad hälsokris, en mörbultad ekonomi och djupa ideologiska klyftor. I dag kokades 2020 års knäckfrågor ner till en enda, avgörande fråga för 331 miljoner amerikaner: Donald Trump eller Joe Biden?

Biden leder i de nationella opinionsmätningarna, men Trump är segerviss. I en telefonintervju för Fox News säger han sig vara vid gott mod och tro på storseger i Texas, Arizona och Florida – och på en total valseger.

Robotsamtal utreds

Från flera delstater kommer rapporter om mystiska robotsamtal där väljare uppmanas att stanna hemma på valdagen. Michigans delstatsåklagare Dana Nessel skriver på Twitter att invånare i staden Flint fått telefonmeddelande om att de ska rösta i morgon i stället, på grund av långa köer. "Uppenbart är detta falskt och ett försök att hindra röstandet", skriver hon enligt Reuters.

Federala polisen FBI har inlett en utredning av de mystiska robotsamtalen, uppger en källa vid säkerhetsdepartementet för Reuters.

I övrigt verkar röstandet ha gått lugnt till och farhågor om bråk och trakasserier vid vallokaler har inte uppfyllts.

Annons

Annons

Stor valvaka i Vita huset

President Trump besökte under dagen sitt kampanjhögkvarter i Arlington, Virginia. Trump säger att han varken har skrivit något seger- eller förlusttal och låter ovanligt ödmjuk.

Vinna är lätt men att förlora är aldrig lätt, särskilt inte för mig, säger han men lägger till att han hört att det "går fantastiskt bra" i Florida och Arizona.

Trump säger också att folket har rätt att få veta vem som har vunnit på valdagen, en upprepning av hans kritik mot att poströster ska räknas efter valdagen.

Man måste ha ett datum, och det datumet råkar vara den 3 november. Och vi bör ha rätt att veta vem som vann på den 3 november, sade Trump enligt Reuters.

Enligt uppgifter till bland andra Reuters och The New York Times planerar Trump en valvaka i Vita huset med runt 400 gäster, trots att huvudstaden Washington DC bara tillåter högst 50 personer att träffas inomhus. En källa uppger för CNN att antalet gäster snarare är runt 250 och att alla kommer att testas för covid-19 innan de släpps in.

Bidens barndomshem

Jo Biden besökte födelsestaden Scranton i vågmästarstaten Pennsylvania. I sitt barndomshem lämnade han ett meddelande på väggen: "Från det här huset till Vita huset, med Guds nåd".

Biden fortsatte därefter till Philadelphia, den största staden i Pennsylvania.

Vi kommer att få fler människor att rösta i år än någonsin i amerikansk historia, sade han till sina supportrar och uppger att han förväntar sig att över 150 miljoner människor ska rösta, enligt CNN.

Varsin kandidat

Utanför en vallokal i Scranton, Pennsylvania, möter TT:s utsända Angel Poplawski och Joanne Eshelman som säger att de är bästa vänner - trots att de röstat på olika presidentkandidater.

Poplawski stödjer president Donald Trump.

Han må vara lite krass men jag gillar det han gjort för ekonomin. Och dessutom har jag varit republikan i hela mitt liv, berättar hon.

Eshelman däremot röstade på demokraten Joe Biden.

Han är ju en pojke som kommer härifrån. Och dessutom vill jag ha någon i Vita huset som är orolig över viruset. Jag är gammal, jag är i riskgruppen, skrattar hon.

Många röster hade lagts redan före valdagen. Rekordmånga amerikaner – över 100 miljoner människor – har förtidsröstat i årets pandemipräglade presidentval, enligt Floridaprofessorn Michael McDonalds US Elections Project. Bedömare spår att valdeltagandet kan bli det procentuellt högsta sedan 1908 – möjligtvis det högsta någonsin.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons