USA vill förlänga Nya Start – rysk pessimism

En interkontinental ballistisk robot skjuts upp i Ryssland. Arkivbild.
En interkontinental ballistisk robot skjuts upp i Ryssland. Arkivbild.
USA/RysslandTT-AFP-Reuters

USA uppger att landet "i princip" är överens med Ryssland om att förlänga nedrustningsavtalet Nya Start.

Men Ryssland motsätter sig de amerikanska kraven för en förlängning.

Annons

Annons

Avtalet Nya Start löper ut i februari nästa år och den stora stötestenen i förhandlingarna om en förlängning har varit USA:s krav på kinesiskt deltagande.

Det har inte blivit verklighet, men USA uppger nu – tre veckor före presidentvalet – att man ändå är redo för en förlängning.

Vi är villiga att förlänga Nya Start en viss tidsperiod förutsatt att de (Ryssland) i utbyte går med på att begränsa – frysa – sin kärnvapenarsenal, säger Marshall Billingslea, USA:s sändebud för vapenkontroll.
Vi tror att det finns en principiell överenskommelse på högsta nivå inom våra respektive regeringar. Vi är redo att få till ett avtal, vi kan få till det i morgon.

Rysk pessimism

Hans ryske motpart, vice utrikesminister Sergej Ryabkov svarar dock att USA:s förbehåll inte kan accepteras.

Om amerikanerna går med på skrivelserna i det dokument som vi har lämnat över kan vi nå ett avtal i morgon. Men med så många ändringar kan jag inte förstå vad våra kollegor i Washington baserar sina teorier på, säger han till den Moskvatrogna nyhetsbyrån RIA Novosti.

Även utrikesminister Sergej Lavrov säger att han inte ser några förutsättningar att kunna enas, men att samtalen fortsätter ändå.

Enligt Kremls talesperson Dmitrij Peskov hoppas Ryssland kunna komma överens med USA.

Vi inser att det behöver förlängas, att det ligger i båda ländernas intresse och är av intresse för hela världens strategiska säkerhet, säger Peskov.

Bilaterala Nya Start är det sista kvarvarande kärnvapenavtalet mellan länderna och reglerar USA:s och Rysslands nedrustning. Det skrevs under 2010 av de dåvarande presidenterna Barack Obama och Dmitrij Medvedev och syftar bland annat till att länderna ska minska sina arsenaler av kärnvapenstridsspetsar.

Annons

Annons

Kina: Inte rimligt

Enligt fredsforskningsinstitutet Sipris data har USA i nuläget 5 800 stridsspetsar, en siffra strax under Rysslands 6 375 stycken. Kina har 320 men har uttryckt ambitioner om att bygga ut sin arsenal.

I september skrev USA:s försvarshögkvarter Pentagon i en rapport till kongressen att Kina väntas fördubbla antalet kärnvapenstridsspetsar de kommande tio åren och att landet snart har kapacitet att genomföra kärnvapenattacker från luft, hav och land, en så kallad nukleär triad.

Kinas sändebud för vapenkontroll, Li Song, skriver efter de senaste uppgifterna på Twitter att det inte är rimligt att kräva att Kina ska delta i nedrustningssamtalen: "Det finns bara de två största kärnvapenarsenalerna på jorden. Inte tre".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons