A-
A+

USA vill göra saudiske kronprinsen immun

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman vid G20-mötet i Indonesien.
Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman vid G20-mötet i Indonesien.
USATT-AP

USA:s president Joe Biden är kvar i sin helomvändning i synen på Saudiarabiens ledare.

Om hans regering får bestämma så får kronprinsen Mohammed bin Salman immunitet i ett fall som rör mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

Annons

Annons

Joe Biden och Mohammed bin Salman träffades i Jidda den 15 juli. Denna bild lät sedan Saudiarabiens statliga nyhetsbyrå sprida.
Joe Biden och Mohammed bin Salman träffades i Jidda den 15 juli. Denna bild lät sedan Saudiarabiens statliga nyhetsbyrå sprida.

Khashoggi styckmördades på det saudiska konsulatet i Istanbul år 2018. USA:s underrättelsetjänster har kommit fram till att kronprinsen var den som ytterst gav grönt ljus för mordet.

USA:s justitiedepartement anför att Mohammed bin Salman bör åtnjuta rättslig immunitet i ett fall som Khashoggis fästmö driver i USA, tillsammans med en organisation som Khashoggi grundade som verkar för demokrati i arabvärlden.

"Rättslig fråga"

Detta motiveras med kronprinsens höga ställning. Han är Saudiarabiens de facto ledare vid sidan av åldrande kung Salman och utnämndes tidigare i höst också till premiärminister. En domare kommer att besluta om immuniteten i nästa led.

USA:s utrikesdepartement hänvisar till praxis och säger att det är en rent rättslig fråga. Det "vidhåller sitt otvetydiga fördömande av det fruktansvärda mordet på Jamal Khashoggi".

I sitt uttalande slår departementet fast att den sittande regeringen hela tiden har uttryckt sin oro gällande "saudiska agenters ansvar för mordet på Jamal Khashoggi". Kronprinsens misstänkta inblandning nämns inte.

Saudiarabiens högsta ledning förnekade till en början att mordet alls ägt rum. 17 dagar efter att det skedde medgav regimen att journalisten var död. Sedan gavs olika bilder av händelseförloppet, innan ett 20-tal saudiska tjänstemän till sist ställdes inför rätta. Alla kopplingar till landets blivande kung har avfärdats.

Annons

Annons

Skarp sväng

Innan Joe Biden valdes till USA:s president uppmanade han omvärlden att isolera Saudiarabien "som den pariastat det är" och fördömde Mohammed bin Salman. Väl på presidentposten har han slagit an en helt annan ton.

I somras reste Biden till Saudiarabien och träffade kronprinsen. Enligt amerikansk utsago så tog han också upp mordet och gav kronprinsen en åthutning, men från den saudiska sidan gavs en annan bild av deras samtal.

Högst på dagordningen stod energifrågor, då Biden försökte förmå Saudiarabien att trappa upp sin oljeproduktion för att underlätta den energisituation som hade orsakats av Ukrainakriget.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.