A-
A+

Utbildade ukrainsk militär: "De tror på seger"

Försvarsmakten har sedan 2018 bidragit med personal till utbildningsinsatsen operation Unifier i Ukraina där ukrainska soldater tränas i västerländsk krigföring.
Försvarsmakten har sedan 2018 bidragit med personal till utbildningsinsatsen operation Unifier i Ukraina där ukrainska soldater tränas i västerländsk krigföring.
UkrainakrigetTT

Officerare från Sverige och andra länder har i flera år deltagit i utbildningsinsatsen Unifier i Ukraina.

Tiotusentals ukrainska soldater har drillats i krigföring med självständiga förband och artilleriledning med drönare – vilket beskrivs som avgörande beståndsdelar för framgångarna i striderna mot Ryssland.

Annons

Annons

Major Roger Djupsjö har det senaste året ansvarat för den svenska militära utbildningsinsatsen i Ukraina.
Major Roger Djupsjö har det senaste året ansvarat för den svenska militära utbildningsinsatsen i Ukraina.

Under åtta veckors krig har det ukrainska försvarets motståndskraft överraskat stora delar av världen. Lättrörliga förband har förstört stridsvagnar på löpande band, artilleri har slagits ut med hög precision och beskjutning av bränsletransporter har satt stopp för milslånga ryska kolonner.

Sedan 2015 har tiotusentals ukrainska militärer utbildats i krigföring inom ramen för operation Unifier, under ledning av kanadensisk militär. Sedan 2018 har även svenska officerare deltagit.

Stärkta förmågor

Major Roger Djupsjö ledde fram till i februari den svenska utbildningsinsatsen på plats i Ukraina. Han konstaterar att ukrainarna varit tydliga med vilka förmågor de vill stärka.

Stort fokus har legat på defensiva insatser som efter en tid övergår i offensiv, strid med brutna sambandsförbindelser samt minröjning.

Även artilleriledning med drönare, liksom strid på djupet med självständiga förband som under lång tid kan slå mot en fiendes underhåll, drivmedel och transporter har varit centrala inslag.

Annons

Annons

"Känner sina motståndare"

Metoderna anses ha varit avgörande för den hittills så framgångsrika ukrainska krigsinsatsen.

Generalerna i Ukraina har utbildats tillsammans med de ryska generalerna. De känner sin motståndare väl och har förstått hur man som ett mindre land kan värja sig mot den här typen av motståndare, säger Roger Djupsjö till TT.

De ukrainska styrkorna strider enligt samma doktrin som de svenska och övriga västvärldens. Den så kallade uppdragstaktiken bygger på självständiga enheter och aktivt beslutstagande på alla nivåer.

Det innebär att chefer på låg nivå kan fatta avgörande beslut om att gå fram eller bak, slå till eller inte slå till. Det är ofta mer effektivt än det ryska sättet med generaler som sitter och styr på håll, säger Djupsjö.

Tror på seger

Liknande utbildningsinsatser som Unifier har skett under brittisk och amerikansk ledning. Roger Djupsjö uppskattar att i stort sett samtliga ukrainska styrkor vid något tillfälle deltagit i utbildning i någon av ländernas regi.

Men all utbildning står sig slätt utan försvarsvilja. Ukrainas armé och civilbefolkning har på ett enastående sätt stått upp för sitt land och för demokratin.

TT: Är du förvånad över att soldaterna du har varit med och utbildat har kunnat stå emot så bra?

Både och. De sista kollegorna jag tog farväl av i februari sa att, vi kommer att överraska dig, vi kommer att sparka ut Ryssland om de kommer hit. Jag var i kontakt med en major som tjänstgör i Donbass senast i går. Han säger att de är under hård press men att det går bra. De tror fortfarande på seger.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.