Utlämningsprocess mot Assange fortsätter

Anhängare till Assange utanför rätten i London.
Anhängare till Assange utanför rätten i London.
Storbritannien/USATT-AFP-Reuters

Processen som ska avgöra om Wikileaksgrundaren Julian Assange ska utlämnas till USA har återupptagits i en domstol i London, efter att tidigare ha skjutits upp med anledning av coronarestriktioner.

Annons

Annons

Utanför domstolsbyggnaden samlades på måndagen anhängare till Assange, däribland modedesignern Vivienne Westwood.

USA anklagar Assange för bland annat dataintrång och brott mot landets spionerilagar med hänvisning till de hemligstämplade dokument som Wikileaks publicerade 2010–2011. Bland Wikileaks mest uppmärksammade avslöjande finns en hemlig videoupptagning, inspelad av USA:s militär, som visar hur en amerikansk Apache-helikopter 2007 anföll och dödade minst tolv människor, däribland två Reutersjournalister, i Bagdad.

Assanges advokater avfärdar de amerikanska anklagelserna som politiskt motiverade och ett hot mot pressfriheten. Hans anhängare ser honom som en yttrandefrihetskämpe, medan kritikerna pekar på att de omfattande publiceringarna av hemliga dokument äventyrat USA:s säkerhet.

Julian Assange sitter frihetsberövad medan utlämningsbegäran behandlas. Processen väntas pågå under tre till fyra veckor.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons