A-
A+

Utmanaren: "Vi är den enda byn i allsvenskan"

Vittsjös målvakt Sabrina D´Angelo i en match mot Rosengård förra säsongen. Arkivbild.
Vittsjös målvakt Sabrina D´Angelo i en match mot Rosengård förra säsongen. Arkivbild.
FotbollTT

Stora och resursstarka föreningar pekas ut som framtiden för svensk fotboll.

I den lilla skånska byn Vittsjö har man gått en annan väg.

En stark grupp kan fortfarande slå etablissemanget, säger tränaren Thomas Mårtensson.

Annons

Annons

Annons

Annons

Vittsjös tränare Thomas Mårtensson. Arkivbild.
Vittsjös tränare Thomas Mårtensson. Arkivbild.

Göteborg FC:s sammanslagning med Häcken slog ner som en bomb i Fotbollssverige.

Klubben, som under förra säsongen tog sitt första guld i damallsvenskan, meddelade strax innan nyår att de lägger ner elitverksamheten.

Ett växande glapp till de stora lagen ute i Europa uppgavs vara orsaken – och ett övertagande från någon av Göteborgs stora herrklubbar skulle vara lösningen.

Utvecklingen med framgångsrika herrklubbar som startar eller tar över damlag syns i hela Europa. Real Madrid köpte upp ett helt damlag och även Manchester United och Juventus har inlett sina satsningar på senare år.

"Kan fortfarande trolla"

Att ta sig in under de resursstarka herrlagens paraply pekas ut som en framgångsformel, men i Vittsjö, som förra säsongen slutade femma i damallsvenskan, vänder man sig emot utvecklingen.

Om man tänker på att vi är den enda byn i allsvenskan så är det verkligen andra sidan av myntet. Man bör kunna säga att det går när man blir trea ena året och femma det andra i en klubb som ligger avsevärt lägre ekonomiskt än de andra klubbarna. Vi har en omsättning på runt 4,5 miljoner och det är minst det dubbla i deras. Med tanke på det så kan vi fortfarande trolla, säger tränaren Thomas Mårtensson och fortsätter:
Jag tror att det finns ett ännu större behov, för fotbollens själ, att det får finnas klubbar som Degerfors på herrsidan och Vittsjö på damsidan. Det är det som är tjusningen. En stark grupp kan fortfarande slå etablissemanget.

Annons

Annons

Ligan utökas

TT: Går det att stå emot utvecklingen?

Det går nog inte att stå emot i längden,Absolut! men det kommer krävas att det finns någon annan pol än det. Det ser man i herrallsvenskan också. När Degerfors tog sig upp vaknar Fotbollssverige till och gläds med den lilla föreningens kraft. Det måste finnas en motpol för att det ska finnas dynamik i allsvenskan.

Damallsvenskan kommer från och med 2022 att utökas från tolv till 14 lag, något som kommer att göra ligan ännu mer konkurrenskraftig, menar Mårtensson.

Jag tror inte alls på dem som säger att det inte finns tillräckligt många bra lag i Sverige, tvärtom.

"Svenska lag kan hävda sig"

Vittsjötränaren jämför med ligorna ute i Europa, där en handfull klubbar har skaffat sig ett försprång gentemot ligakonkurrenterna. Mårtensson tycker att det vore en tråkig utveckling för svensk damfotboll.

Alla är såhär: "Oj, ska du bli proffs i Roma eller Juventus? Oj, oj, oj. Det måste vara bra där". Nä. Det är fortfarande så att Juventus inte kan slå Rosengård till exempel. Samtidigt som Umeå, som åker ur, spelar oavgjort mot just Rosengård. De bästa svenska lagen kan hävda sig mot topp-16 i Europa.

Trots att Vittsjö är en klubb med knappa resurser, där sportchefen får grilla korv på matchdagar och den lokala pensionärsorganisationen agerar taxiverksamhet för spelarna, har Vittsjö nu siktet inställt på att flytta fram positionerna.

Vi snackar om en större vision för framtiden och de närmaste åren. Det är att vara topp-tre och ta oss till Champions League. Det känns inte som någon orimlig vision att ha.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr