A-
A+

Utredare: Kontrollera privata vårdförsäkringar

Förslagen ska betraktas som ett första steg i regleringen av privata sjukvårdsförsäkringar, skriver Karin Lewin. Arkivbild.
Förslagen ska betraktas som ett första steg i regleringen av privata sjukvårdsförsäkringar, skriver Karin Lewin. Arkivbild.
FörsäkringTT

Cirka 690 000 personer har tecknat privata vårdförsäkringar och antalet ökar. Men lagstiftningen är inte anpassad till utvecklingen, skriver den statliga utredaren Karin Lewin på Dagens Nyheters debattsida.

Annons

Annons

De privata sjukvårdsförsäkringarna har vuxit fram vid sidan av lagstiftningen, konstaterar Lewin, som i fjol fick ett uppdrag av regeringen att utreda de privata sjukvårdsförsäkringarnas påverkan på hälso- och sjukvården.

Det saknas enligt Lewin bland annat regler om omfattningen av regionernas huvudmannaansvar och vårdgivarens skyldigheter enligt behovs-solidaritetsprincipen.

Utredningen föreslår därför att staten tar ett tydligare ansvar genom att tillhandahålla ett regelverk som möjliggör en ökad kontroll. Regionerna bör också ges en skyldighet att ställa krav på och följa upp privata vårdgivare som vid sidan av regionen har försäkringsbolag som uppdragsgivare.

"Ett tydligare rättsläge och en ökad kontroll gör det lättare för privata vårdgivare att ta sitt ansvar", skriver hon.

Även ansvaret hos Inspektionen för vård och omsorg (IVO) bör ses över, anser Lewin:

"Ivo bör ges bättre förutsättningar att utöva tillsyn över frågor som rör försäkringarna med fokus på att agera förebyggande utifrån riskanalyser i stället för utifrån konstaterade vårdskador."

Staten bör därtill införa krav på utökad rapportering och redovisning av uppgifter, så att myndigheter och de som vill kan studera försäkringarnas påverkan på vården och samhället.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.