A-
A+

Utredning: Fossila drivmedel utfasade 2040

En utredare föreslår att fossila drivmedel ska vara utfasade i Sverige senast 2040. Arkivbild.
En utredare föreslår att fossila drivmedel ska vara utfasade i Sverige senast 2040. Arkivbild.
KlimatTT

Fossila drivmedel föreslås vara helt utfasade i Sverige senast 2040, skriver regeringens utredare Sven Hunhammar i Dagens Nyheter.

Annons

Annons

Annons

Annons

Utredningen fick i uppdrag att föreslå ett årtal när användningen av fossila drivmedel ska vara utfasad. Den ska också analysera förutsättningarna för att förbjuda försäljningen av nya bensin- och dieseldrivna personbilar i EU och Sverige.

På tisdagen överlämnar Sven Hunhammar utredningens betänkande till regeringen.

I den föreslås att de fossila drivmedlen ska vara utfasade 2040. Det "gör det lättare att nå målet om nettonollutsläpp i alla sektorer senast 2045 och gör Sverige till ett föregångsland", skriver Hunhammar.

Utredningen föreslår vidare att Sverige bör verka för nollutsläppskrav för nya personbilar inom EU till 2030, "eller så snart som möjligt därefter och senast 2035".

Att införa ett förbud i Sverige för nya personbilar som drivs med bensin eller diesel bedömer utredningen strida mot EU:s regelverk. Därför föreslås "ett riksdagsbundet mål om endast nollutsläppsfordon i nybilsförsäljningen av personbilar 2030", skriver Hunhammar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss