-
+

Utredning mot Besseberg klar i slutet av året

Anders Besseberg utreds. Arkivbild.
Anders Besseberg utreds. Arkivbild.
SkidskytteTT-NTB

Norska ekobrottsmyndigheten Økokrim siktar på att vara klara med utredningen av Anders Besseberg i slutet av 2021.

Internationella skidskytteförbundets (IBU:s) tidigare ordförande utreds för att ha tagit emot mutor för att dölja rysk dopning.

Annons

Annons

Anders Besseberg utreds både av norsk och österrikisk polis. Økokrim ansvarar för delen som handlar om korruption. Delen som handlar om misstankarna om att norrmannen varit delaktig att dölja rysk dopning ligger hos österrikisk polis.

Økokrim tog över utredningen våren 2020 och meddelar nu att man siktar på att vara klara med utredningen i slutet av 2021. Det återstår bland annat flera förhör och genomgång av dokumentation.

Vi strävar efter att ett åtal ska vara redo under året, säger statsåklagaren Trude Stanghelle.

"Hittat bevis"

Anders Besseberg var ordförande för IBU under 26 år och avgick hösten 2018 efter år av misstankar om korruption. Tidigare det året genomförde österrikisk polis en razzia på IBU:s kontor i Salzburg. Det fanns misstankar om en betalning på motsvarande 2,5 miljoner kronor, för misstänkt mörkläggning av positiva ryska dopningsprov, som gått till Besseberg och IBU:s dåvarande generalsekreterare Nicole Resch

I torsdags lade IBU:s fristående granskningskommission ERC fram sin internutredning mot bland andra Besseberg på totalt omkring 200 sidor – och den skakade om skidskyttevärlden.

Vi har hittat bevis på att Besseberg mottagit gåvor i form av klockor, prostituerade och jaktresor. Det finns bevisning på en opassande favorisering av ryska intressen, sade ERC:s ordförande Jonathan Taylor.
Jag är chockerad, sade IBU:s nuvarande ordförande Olle Dahlin.

Annons

Annons

Nekar

Bessebergs advokat Norbert Wess uttalade sig till norska NRK när internutredningen släpptes.

Jag vill betona att polisutredningen fortfarande pågår och att det inte finns något åtal. Besseberg nekar till alla anklagelser som kommer från myndigheter och IBU-kommissionen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss