A-
A+

Utredning nedlagd – Vilks dödskrasch en olycka

Polisens kriminaltekniker och bärgare på olycksplatsen på E4 vid Markaryd då konstnären Lars Vilks, 75, och två poliser omkom. Arkivbild.
Polisens kriminaltekniker och bärgare på olycksplatsen på E4 vid Markaryd då konstnären Lars Vilks, 75, och två poliser omkom. Arkivbild.
BrottTT

Utredningarna av den dramatiska bilkraschen utanför Markaryd, där konstnären Lars Vilks och två poliser omkom, läggs ned.

Inget brott har begåtts, utan det rör sig om en olyckshändelse, är slutsatsen.

Annons

Annons

Det som skedde på motorvägen var en tragisk olycka, enligt chefsåklagare Per Nichols vid Särskilda åklagarkammaren.

Det finns inget som talar för att det är ett brott som orsakat att det här har inträffat, säger han till TT.
Det utredningen visar är att ett däck har gått sönder och det trasiga däcket har gjort att föraren tappat kontrollen över fordonet .

Nichols har lett en förundersökning som rörde tre brottsmisstankar: grov vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Olyckan inträffade på eftermiddagen söndagen 3 oktober, då konstnären Lars Vilks var på väg hem från en privat tillställning i Stockholm. Samtidigt passerade en rumänsk lastbilschaufför Markaryd på väg norrut från Malmö. Det blev en frontalkrock där lastbilens chaufför aldrig såg polisbilen som närmade sig i motsatt körfält och som plötsligt körde över vajerräcket.

Olyckan var mycket ovanlig enligt Trafikverket. Livvaktsbilen, som vägde 4,5 ton och kördes av en polis, forcerade mitträcket på vägen och kom över i fel körfält. Båda fordonen fattade eld i kollisionen.

Polisen inledde från början även en förundersökning om mord eftersom Lars Vilks hade en hotbild mot sig. Någon yttre påverkan till olyckan har dock inte hittats och även den utredningen läggs ned, uppger förundersökningsledaren vid polisens nationella operativa avdelning (Noa) i ett pressmeddelande.

De två poliserna i bilen och Lars Vilks dog i kraschen. Den 47-årige lastbilschauffören blev allvarligt skadad men överlevde.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.