A-
A+

Utreds för brott efter studie av våldtäktsmän

Forskare bakom en studie om våldtäktsmäns bakgrund utreds nu för brott mot lagen om etikprövning. Arkivbild.
Forskare bakom en studie om våldtäktsmäns bakgrund utreds nu för brott mot lagen om etikprövning. Arkivbild.
ForskningTT

En uppmärksammad studie om våldtäktsmäns bakgrund saknade tillstånd att använda vissa uppgifter, anser Överklagandenämnden för etikprövning.

Nu har åklagare fattat beslut om att inleda en förundersökning om brott, rapporterar Sydsvenskan.

Annons

Annons

Jag anser att jag har så mycket etiktillstånd som man någonsin skulle kunna begära. Därför är åklagarens beslut i högsta grad chockerande, säger professor Kristina Sundquist, en av fyra Lundaforskare bakom rapporten, till tidningen.

Saknar praxis

Studien publicerades i våras och tittade närmare på drygt 3 000 personer som dömts för våldtäkt i Sverige under perioden 2000–2015.

Runt 60 procent av gärningsmännen var antingen första eller andra generationens invandrare och nästan hälften var födda utanför Sverige.

Överklagandenämnden anser dock att frågeställningen om invandrares roll i våldtäktsstatistiken inte nämns i tillståndsansökningarna och att forskarna vid Lunds universitet således inte har fått tillstånd att använda dessa uppgifter, skriver Sydsvenskan.

Nämnden anser att det är ett lagbrott som måste undersökas och nu har Åklagarmyndigheten inlett en förundersökning. Misstanken gäller brott mot lagen om etikprövning.

Det är väldigt angeläget att vi får en praxis på området, och då behövs det att saker går till domstol. I det här ärendet tycker vi att det är en ganska uppenbar överträdelse av etikprövningslagen, säger Jörgen Svidén, kanslichef på Överklagandenämnden för etikprövning, till tidningen.

Annons

Annons

Tillstånd för annan studie

Tillståndet för den aktuella forskningen lämnades ursprungligen för en annan studie. Även Europeiska forskningsrådet har gjort en etisk prövning av våldtäktsstudien, som ingår i ett projekt som är finansierat av forskningsrådet.

Det är inte möjligt att i förväg i detalj beskriva alla statistiska analyser som man gör. Därför har man i etikansökan kunnat beskriva sina frågeställningar i ganska allmänna ordalag, säger forskaren Kristina Sundquist.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.