A-
A+

Uttjänt oljefält ska fyllas med koldioxid

Danmarks kronprins Frederik vid invigningen av projektet Greensand i Esbjerg på Jylland.
Danmarks kronprins Frederik vid invigningen av projektet Greensand i Esbjerg på Jylland.
DanmarkTT

Nu ska infångad koldioxid för första gången pumpas ner i ett uttjänt danskt oljefält i Nordsjön. Förväntningarna i Danmark är höga – grannländer ska få hjälp med koldioxidlagring och samtidigt kan många nya arbetstillfällen skapas.

Annons

Annons

Under onsdagen invigde Danmarks kronprins Frederik pilotprojektet och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen invigningstalade via videolänk.

Koldioxid som fångats in från skorstenen på en belgisk kemikaliefabrik har fraktats med fartyg till Nordsjön och ska nu pumpas ner i underjorden i det uttjänta oljefältet Nini, som ligger 250 kilometer ut i Nordsjön.

Under försökstiden i projektet Greensand kommer totalt 15 000 ton koldioxid att lagras där. Om det fungerar enligt förväntningarna är målet att från och med år 2025 lagra 1,5 miljoner ton koldioxid om året. Framemot år 2030 hoppas man vara uppe i åtta miljoner ton årligen.

Tusentals år

Tekniken kallas CCS.

Man hittar fickor i berggrunden, också kallade reservoarer, som är övertäckta av en tät bergart. Man förseglar koldioxiden, så att den inte kan stiga uppåt igen, förklarar forskaren Niels Schovsbo, vid det danska geologiska institutet Geus.

Det finns risk för att koldioxiden ska stiga uppåt igen, men den risken försöker man att minimera. Berggrunden kan under rätt förutsättningar lagra koldioxiden i tusentals eller till och med miljoner år, uppger han för nyhetsbyrån Ritzau.

Ytterligare ett företag, Totalenergies, har fått tillstånd att påbörja koldioxidlagring i Danmark.

Annons

Annons

Många nya jobb

Tankesmedjan Kraka beskriver i en färsk analys att koldioxidlagring på sikt kan skapa tusentals nya arbetstillfällen i Danmark.

Om fem procent av den europeiska marknaden för koldioxidlagring hamnar i Danmark kan detta ge 9 000 nya arbetstillfällen, enligt analysen. Om Danmark kapar åt sig tio procent av den europeiska marknaden kan det leda till 17 000 nya arbetstillfällen.

Det rådgivande expertorganet Klimarådet varnar dock för en övertro på CCS. Rådet vice ordförande Niels Buus Kristensen säger till Danmarks radio att det är förnuftigt att satsa på tekniken, men han tycker att de tidsramar som projektet satt upp är orealistiska.

Det ska till en omfattande planering och koordineringsprocess för att få fram en så stor anläggning till 2030, säger han till DR.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.