A-
A+

"Utvandrarna" fick kulturministern att gråta

Jeanette Gustafsdotter är sedan drygt en månad tillbaka Sveriges kulturminister. Hon kommer senast från jobbet som generalsekreterare för Sveriges Museer. 'Men mitt första jobb var som jordgubbsplockare, och när jag studerade jobbade jag extra som diskare på ett ålderdomshem, där jag senare avancerade till vårdbiträde', säger hon.
Jeanette Gustafsdotter är sedan drygt en månad tillbaka Sveriges kulturminister. Hon kommer senast från jobbet som generalsekreterare för Sveriges Museer. "Men mitt första jobb var som jordgubbsplockare, och när jag studerade jobbade jag extra som diskare på ett ålderdomshem, där jag senare avancerade till vårdbiträde", säger hon.
KulturTT

Kultur till hela Sverige är en av Jeanette Gustafsdotters stora hjärtefrågor. Som småstadstjej vet hon vilken enorm betydelse ett bibliotek kan ha. Hon siktar på att vara allas vår kulturminister – och det för lång tid framöver.

Annons

Annons

En kulturpolitisk ledstjärna för Jeanette Gustafsdotter är socialdemokraten Bengt Göransson, som under flera år på 1980-talet var statsråd och minister med ansvar för kulturområdet. 'Han var väldigt bra på att förklara kulturens kraft i samhället, och han fortsatte att ta debatten hela livet, oavsett vilka roller han hade', säger hon.
En kulturpolitisk ledstjärna för Jeanette Gustafsdotter är socialdemokraten Bengt Göransson, som under flera år på 1980-talet var statsråd och minister med ansvar för kulturområdet. "Han var väldigt bra på att förklara kulturens kraft i samhället, och han fortsatte att ta debatten hela livet, oavsett vilka roller han hade", säger hon.
Jeanette Gustafsdotter efterträdde Amanda Lind som kulturminister. Det är första gången på 13 år som en socialdemokrat innehar posten. 'Det är inte min sak att recensera min föregångare, man jag har respekt och förståelse för den komplexa situation som pandemin var och är. Det finns inga vinnare, pandemin är bara djupt sorglig, men positivt är ändå att den har visat på vårt behov av kultur', säger hon.
Jeanette Gustafsdotter efterträdde Amanda Lind som kulturminister. Det är första gången på 13 år som en socialdemokrat innehar posten. "Det är inte min sak att recensera min föregångare, man jag har respekt och förståelse för den komplexa situation som pandemin var och är. Det finns inga vinnare, pandemin är bara djupt sorglig, men positivt är ändå att den har visat på vårt behov av kultur", säger hon.
Jeanette Gustafsdotters enda personliga föremål på kontoret är än så länge en kaffekopp. 'Jag fick den av Biblioteksföreningen för sju, åtta år sedan. Den har följt med mig på alla jobb sedan dess. Jag diskar den varje kväll innan jag går hem, torkar ur den och ställer den på mitt bord. Så att den är redo för nästa dag', säger hon.
Jeanette Gustafsdotters enda personliga föremål på kontoret är än så länge en kaffekopp. "Jag fick den av Biblioteksföreningen för sju, åtta år sedan. Den har följt med mig på alla jobb sedan dess. Jag diskar den varje kväll innan jag går hem, torkar ur den och ställer den på mitt bord. Så att den är redo för nästa dag", säger hon.

Allt är sig likt i kulturministerns arbetsrum – bara ministern är ny. Annars har Jeanette Gustafsdotter fria händer att göra rummet till sitt eget, ändra möblemanget och byta ut konsten på väggarna i rummet i Kulturdepartementets lokaler på Drottninggatan i Stockholm. Men den första månaden på posten har annat prioriterats.

Vi befinner oss fortsatt i en pandemi, varenda minut måste gå åt till åtgärder för kulturen, och andra områden. Dessutom är verken som hänger här inköpta under pandemin för att stötta konstnärer. Det känns bra att de hänger här, säger hon.

Kulturens återstart ser i dagsläget ut att dröja ytterligare, det som annonserades som återstartsstöd har fått byta namn till krisstöd och extra pengar har fått skjutas till igen, men Jeanette Gustafsdotter hoppas att stöden snart ska kunna byta etikett.

Kultur till hela landet

Vad hänger då på väggarna? Jeanette Gustafsdotter får ta fram en fusklapp. Med tiden lär hon dock bli mer än bekant med rummets konst, särskilt eftersom den socialdemokratiska kulturministern siktar på att bli kvar längre än till nästa val.

Jag tror att framtidens stora utmaningar kommer att vara desamma som i dag, att få ut kulturen till hela Sverige och att visa på dess betydelse i samhället. Det här är diskussioner som aldrig tar slut, debatter som man aldrig får tröttna på att ta.

Att man ska ha rätt till kultur oavsett var man bor är en av hennes hjärtefrågor. Jeanette Gustafsdotter vet vad hon pratar om, säger hon. Ministern är uppväxt i Furulund, ett litet samhälle utanför Lund, där biblioteket var kulturens fyrbåk för henne.

Jag tänker på mina egna barn som har växt upp i Stockholm, vilka möjligheter de har haft. Jag tror att det har format mig att växa upp i ett mindre samhälle.

Jeanette Gustafsdotter har även formats av sina föräldrar, båda två födda på 1920-talet och en generation äldre än hennes kompisars föräldrar. Hennes pappa var faktor på ett tryckeri och mamma var hela sitt yrkesliv trogen det som då hette Televerket.

De fick börja jobba när de var 13 år, fast de kanske velat studera vidare. Samtidigt fick de förmånen att leva i ett samhälle som öppnade upp, där vi i Sverige fick det väldigt bra. Det var mamma och pappa som gjorde att jag blev socialdemokrat.

Annons

Annons

Öppen för kritik

Jeanette Gustafsdotter hamnade i hetluften och fick kritik redan sin första vecka som minister, då ett uttalande om musik och kriminalitet tolkades som om hon ville utreda kopplingen mellan gangsterrap och gängkriminalitet. Hur tänkte hon där?

Jag tänkte det jag sa, att vi ska följa med i debatten. Men att vi skulle utreda musiken? Aldrig. Det finns inte i min sinnesvärld. Om någonting leder till brott, oavsett vad, då har vi ett rättssamhälle vars uppgift det är att ta hand om det.

Hon är inte rädd för kritik. Skulle företrädaren Amanda Linds kanske mest högljudda kritiker Jonas Gardell eller någon annan kulturdebattör anse att Jeanette Gustafsdotter har gjort fel, då hoppas hon också att hon får höra det.

Hur ska jag annars lära mig att göra rätt? Om jag har gjort fel, och det ligger något i det, då ska jag bemöta det på bästa sätt. Annars kanske jag får säga tvärtom.
Jonas Gardell var förresten klasspappa i samma klass som jag var klassmamma.

Hela folkets kulturminister

Allt är sig likt i kulturministers arbetsrum – bara bördan på skrivbordet är ny. Kaffekoppen är ny i rummet den också, den med trycket "Bibliotek" och ett hjärta. Hon har haft den i närmare tio år och den har följt med henne på varje jobb som hon har haft under tiden.

Jeanette Gustafsdotter säger sig gilla skrivbordsarbete, att nörda ned sig i en tung rapport, men hon gillar också att gå på bio, teater och konserter. Som kulturminister tror hon sig kunna representera alla i hela landet, åtminstone lite grann.

Jag tycker om både dansband och opera, och jag läser kioskvältare såväl som tunga Nobelpristagare, och jag grät när jag såg den nya "Utvandrarna" på bio. Det egna kulturintresset är väldigt brett, så för mig känns det lätt att företräda alla.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.