A-
A+

V anmäler flera partier efter bidragsskandal

V-ledaren Nooshi Dadgostar anmäler de partier som avslöjades i Kalla Faktas granskning till Kammarkollegiet.
V-ledaren Nooshi Dadgostar anmäler de partier som avslöjades i Kalla Faktas granskning till Kammarkollegiet.
PolitikTT

Vänsterpartiet (V) vill att Kammarkollegiet granskar M, S, SD, KD och L efter avslöjandet om att de varit beredda att kringgå lagen om hur donationer ska hanteras.

Vi vill ha korten på bordet, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar.

Annons

Annons

Nyligen avslöjade TV4:s Kalla Fakta att Moderaterna, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna var beredda att runda lagen om partifinansiering för att kunna ta emot anonyma donationer. Partierna föreslog själva olika upplägg till de affärsmän som programmet anlitat för att kontakta partierna.

Anmäler partierna

Nu har V anmält de fem partierna till Kammarkollegiet och begärt en fullständig revision av partiernas intäkter ända sedan lagen trädde i kraft 2018. En sådan granskning skulle kunna sluta med att partierna får betala vite.

Nooshi Dadgostar misstänker att det inte var första gången som partierna diskuterade hur lagen kan kringgås.

Det viktiga är att vi får klarhet i exakt vilka företag det är som har gått in med pengar i de olika partierna, och vilka beslut som har fattats därefter, så att även väljarna får veta det, säger Nooshi Dadgostar.
Vi vill veta om det finns mönster i detta. Därför behövs en fullständig revision.

Annons

Annons

Vill skärpa lagen

Enligt lagen måste partierna redovisa alla bidrag som ges av privatpersoner eller företag. En givare får vara anonym om beloppet inte överstiger ett halvt basbelopp, i dag 24 150 kronor.

Vänsterpartiet föreslår även tre skärpningar av den nuvarande lagen: Att förbudet att ta emot hemliga donationer via bulvan förtydligas, att se över hur man kan stoppa att organisationer och stiftelser knutna till partier används som kryphål och att det blir förbjudet att förbereda för att ta emot en hemlig gåva genom att föreslå olika upplägg.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.