A-
A+

V: Extra budget för våldsutsatta kvinnor

Vänsterpartiet föreslår extra ändringsbudget med mer pengar för arbetet med mäns våld mot kvinnor. Arkivbild.
Vänsterpartiet föreslår extra ändringsbudget med mer pengar för arbetet med mäns våld mot kvinnor. Arkivbild.
PolitikTT

Vänsterpartiet vill att riksdagen tar initiativ till en extra ändringsbudget med mer pengar till arbetet med mäns våld mot kvinnor.

Annons

Annons

I ett förslag till utskottsinitiativ i socialförsäkringsutskottet föreslår partiet ett tillkännagivande till regeringen att snarast återkomma med en extra ändringsbudget mot bakgrund av den senaste tidens uppmärksammade dödliga våld mot kvinnor.

Ytterst ansvarig för skyddet för dessa kvinnor är socialtjänsten, och därför behövs det mer pengar till bland annat fler socialsekreterare i varje kommun och till skyddat boende för utsatta kvinnor.

Stödet till kvinnojourernas verksamhet inklusive deras skyddade boenden måste omedelbart öka och permanentas. En lämplig myndighet bör också få i uppdrag att ordna utbildningsinsatser inom socialtjänst, hälso- och sjukvård och rättsväsende för att öka kunskapen om mäns våld mot kvinnor.

Länsstyrelserna bör vidare få i uppdrag och resurser för att se till att det finns jourer i alla kommuner och minst en mobil jour i varje län för att öka tillgängligheten. Ett nationellt skyddat boende för inrättas för kvinnor som är våldsutsatta av gängkriminella.

Vänsterpartiet vill även inrätta ett nationellt center mot prostitution och sexuella övergrepp.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!