A-
A+

V redo att kompromissa mycket för regeringspost

Nooshi Dadgostar, partiledare Vänsterpartiet.
Nooshi Dadgostar, partiledare Vänsterpartiet.
PolitikTT

Vänsterpartiet är redo att kompromissa om det mesta för en plats i en rödgrön regering.

Men inte om många fler miljarder till välfärden.

Annons

Annons

Jag är samarbetsvillig, säger V-ledaren om viljan att sitta i en rödgrön regering och kompromisser som kan krävas för det.
Jag är samarbetsvillig, säger V-ledaren om viljan att sitta i en rödgrön regering och kompromisser som kan krävas för det.
Vi är garanten för att det inte blir några neddragningar i välfärden, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar i en partiledarintervju med TT.
Det är oerhört viktigt att andra utgifter inte ska bekostas av svårt sjuka i köer eller barnen i förskolan.

Vänsterpartiet går till val på att driva på för 100 000 fler anställda i välfärden fram till 2026, både för att öka antalet i takt med att befolkningen blir större samt för att öka personaltätheten. Det kostar enligt V uppemot 70 miljarder i höjda statsbidrag till 2026.

Rut och rot

Det ska betalas genom att använda en stor del av det bedömda så kallade reformutrymmet för de kommande fyra åren på 120 miljarder. Statsbidragen till kommunerna måste skrivas upp automatiskt i takt med att befolkningen växer, enligt V.

För att finansiera reformer vill V också se skattehöjningar på uppemot 60 miljarder vilket är en sänkning med 15 miljarder från tidigare V-skatteförslag. Att kapa i rut- och rotavdragen har nämnts som en tänkbar delfinansiering.

Det är en diskussion vi får återkomma till, vi tycker att personer med mycket höga inkomster kan bidra och vi vill ta bort de kommersiella inslagen i skolan, vården och omsorgen, där är det mycket stora pengar som kommer tillbaka till välfärden, hävdar V-ledaren.

Partiet vill avskaffa karensdagen, stärka sjukförsäkringen, ordna Sverigepriser på el och få bort vinstintresset från skolan – "stoppa marknadsskolan" enligt V-parollen.

V:s kongress skärpte i vintras partilinjen till att det ska råda totalförbud mot vinstdrivande verksamheter i välfärden.

Partiet vill se mycket stora investeringar i infrastruktur och ny teknik för att klara klimatomställningen.

Högre pensioner står också på priolistan.

Annons

Annons

Relationsproblem

Ett problem för V är att andra i en tänkt rödgrön regering, som Centerpartiet, eller regeringssamarbete inte alls vill stoppa vinster i välfärden eller höja skatter. Och S-ledaren Magdalena Andersson och C-ordförande Annie Lööf har visat att de helst inte eller alls inte vill ha med V i en regering. För Lööf är V extremister.

Men Dadgostar har sagt att det är ett absolut krav att V får vara med i regeringen för att stödja Andersson som statsminister. Samtidigt har hon sagt att stöd för Moderatledaren Ulf Kristersson är uteslutet. Alternativet stödparti till en S-ledd regering vill hon inte tala om, just. Det är regeringsposter som är budskapet nu och V är kompromissvilligt, berett att ge och ta.

Inga röda linjer

Kliver man in i ett rum kan man inte ha en massa röda linjer.

Magdalena Andersson har satt frågetecken för om V är regeringsdugligt. Hon har kritiserat att några av partiets riksdagsledamöter stod med den kurdiska, terrorstämplade organisationen PKK:s flagga i Almedalen i somras.

Hon vet att det inte var något jag hade sanktionerat, säger Nooshi Dadgostar och kallar det svepskäl.

Socialdemokraterna borde, tycker hon, i så fall fundera över sin egen regeringsduglighet.

Jag noterar ju att Socialdemokraterna är ett parti som har en väldigt utvecklad teknik för att ta emot pengar från anonyma finansiärer i så kallade bulvanupplägg, för att runda väljarna och gå finansiärers ärenden, säger Dadgostar.

Hon syftar på Kalla Fakta i TV 4:s avslöjande om att fem riksdagspartier (S, M, SD, L och KD) resonerat med tänkta givare om sätt att runda reglerna om anonyma bidrag till partierna.

Hur regeringsdugligt är det?

Det vore dumt om Andersson, varnar V-ledaren, försöker sig på något slags samarbete med MP, C och kanske Liberalerna för att sidsteppa V.

Det skulle bli en väldigt högerlutande regering, säger Dadgostar och tror att det inte skulle tas emot väl av många S-väljare.

Hon undrar om Sverige verkligen skulle må bra av ett skakigt januariavtal igen och råder Andersson att tänka på stabilitet som V, enligt henne, kan ge.

Svida i V-själen

På frågan om det inte vore enklare att med samarbete med en regering än att kräva platser i den och tvingas vara med på även på obekväma kollektiva regeringsbeslut säger V-ledaren nej.

V är till exempel motståndare till Sveriges ansökan om medlemskap i Nato och på vägen mot medlemskap kan det krävas många beslut som kan svida i V-själen. Partiet är mycket kritiskt till den överenskommelse Sverige gjort med Turkiet för att mjuka upp landets inställning till att slutligt godkänna svenskt medlemskap i Nato.

Kommer V att kunna vara med på beslut att utlämna kurder till Turkiet?

Inte på Turkiets egen underrättelseinformation. Den är inget att lita på, säger Dadgostar.

Kan V säga ja till att exportera vapen till Turkiet (ett turkiskt önskemål) om ett sådant ärende hamnar på regeringens bord?

Vår ingång är att vi inte ska göra det.

Rättad version: Rättar uppgift om hur V finansierar satsningar på välfärden.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.