V vill satsa 40 miljarder på kommunstöd

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson vill ge kommunerna extra resurser nästa år.
Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson vill ge kommunerna extra resurser nästa år.
PolitikTT

Vänsterpartiet föreslår i sin budgetmotion nästan 40 miljarder kronor mer än regeringen i olika stöd till kommunernas verksamheter 2021.

Annons

Annons

Vi nöjer oss inte med att förhindra nedskärningar. Vi vill förbättra kvalitén, säger V:s ekonomisk politiska talesperson Ulla Andersson.

Av de 40 miljarderna går tio miljarder generella statsbidrag till kommunerna, tio miljarder till investeringsstöd för samhällsfastigheter som skolor och äldreboenden, fem miljarder till vården och 3,5 miljarder för att rusta upp äldreomsorgen.

Satsningarna ska finansieras framförallt genom skattehöjningar och genom att säga nej till regeringens föreslagna skattesänkningar.

Vänsterpartiet hoppas i riksdagens budgetbehandling i höst att, tillsammans med andra oppositionspartier, kunna stoppa regeringens förslag på sänkta arbetsgivaravgifter för unga. De nio miljarder kronor man då skulle få loss vill V använda till att stärka välfärden i kommunerna.

Men Kristdemokraterna vill till exempel lägga en del av de pengarna på sänkta arbetsgivaravgifter, en sänkning som är utformad annorlunda än regeringens förslag.

Men jag vet också att KD vill ha mer pengar till äldreomsorg och vård, så jag tror vi kommer hitta en bra lösning tillsammans, säger Andersson.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons