V vill stoppa utförsäkring av coronasjuka

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar och Ida Gabrielsson, partiets talesperson för sjukförsäkringsfrågor, håller pressträff. vill hindra att fler utförsäkras efter slit pandemin.
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar och Ida Gabrielsson, partiets talesperson för sjukförsäkringsfrågor, håller pressträff. vill hindra att fler utförsäkras efter slit pandemin.
PolitikTT

Vänsterpartiet försöker få riksdagen med på att snabbt ändra i sjukförsäkringen. Det är särskilt viktigt i coronatid att personer som slitit i pandemin och blivit sjuka inte blir utförsäkrade och tvingas söka låtsasjobb.

Regeringen uppger att man försöker hitta lösningar.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se
Vi hoppas att kunna få ihop en majoritet för att stoppa utförsäkringarna, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar på en pressträff tillsammans med partiets talesperson i sjukförsäkringsfrågor, Ida Gabrielsson.

Bekänna färg

V säger att de vill se de andra partierna att bekänna färg, men har ingen uppfattning om att det går att få stöd för initiativet.

Vi kan inte ha en situation där vårdbiträden och sjuksköterskor är otrygga inför vad som ska hända om de blir sjuka, säger Nooshi Dadgostar.

De måste känna att de har ett helt samhälle bakom sig, framhåller hon. Hon understryker att det också gäller andra yrken där man måste möta människor i jobbet varje dag och där man inte kan jobba hemifrån.

Annons

Annons

Jobbar på det

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger till TT att regeringen sedan en tid arbetar hårt med att försöka hitta lösningar för personer som blivit långtidssjuka på grund av covid-19. Fler börjar nå 180 dagar som sjuka, en tidsgräns då de måste söka andra arbeten vid sidan av det egna yrket för att inte bli utförsäkrade.

Vi jobbar intensivt med att försöka hitta åtgärder för att undvika att den som blivit långtidssjuk i covid-19 utförsäkras, säger Andersson och kallar det en "högprioriterad fråga" men kan inte säga något om när det kan komma förslag.

Eftersom kunskapen om covid-19 som sjukdom och dess långsiktiga effekter är det olämpligt att personer utförsäkras, framhåller hon.

Hon säger att regeringen har gjort en del, till exempel att lägga till covid-19 i listan över sjukdomar som kan ge ersättning från arbetsskadeförsäkringen samt undantag för personer som riskerar utförsäkring på grund av uppskjuten rehabilitering eller operationer.

Vänsterpartiet hävdar dock att det undantaget inte fungerar så bra och att riktiga regeländringar behövs för att komma till rätta med problemen.

Och det är huvudlöst, enligt V, att tvinga covidsjuka att söka jobb utanför vårdsektorn när det råder skriande brist på personal. Finns det en möjlighet att gå tillbaka till jobbet ska mer tid ges att återhämta sig för återkomst, personen ska inte riskera utförsäkring.

V vill att riksdagen ställer sig bakom krav på att genomföra förslagen i utredningen om sjukförsäkringen som kom i början av året. Regeringen har ännu inte omsatt den i förslag till riksdagen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons