A-
A+

Vabbandet uppe på ovanligt höga nivåer

Inkomna ansökningar 2021 jämfört med samma period 2020.
Inkomna ansökningar 2021 jämfört med samma period 2020.
VårdTT

Vabbandet bland Sveriges småbarnsföräldrar fortsätter ligga på höga nivåer – till och med ovanligt höga, enligt Försäkringskassan.

Det är ett högre inflöde nu än vad vi har räknat med, säger Niklas Löfgren på myndigheten.

Annons

Annons

När skolorna öppnar efter sommarlovet brukar antalet ansökningar om vård av barn gå upp efter ett tag. Både 2020 och 2021 har antalet vab-dagar legat på en högre nivå än man vanligtvis ser vid den här tiden, visar statistik från Försäkringskassan.

Andra veckan i oktober i år inleddes med 25 000 ansökningar bara på måndagen.

Det är ovanligt högt för en enskild dag, säger Niklas Löfgren, som är familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Vänder uppåt

Förra året gick antalet ansökningar neråt efter en kraftig ökning i början av september. 2021 följer inte riktigt det mönstret som det ser ut just nu. Antalet vab-ansökningar är högre än vad Försäkringskassan räknat med.

Fram till vecka 36 liknar det ganska mycket 2020. Men nu vänder det uppåt när förra året fortsatte ner lite till, säger Niklas Löfgren och tillägger att veckorna efter har legat på ovanligt höga nivåer.

Om det är en tillfällig trend eller om vabbandet är på väg upp igen är svårt att säga i nuläget. Infektioner av olika slag är inte ovanliga när barn är tillbaka i förskolan eller skolan den här tiden på året.

Det bör i huvudsak spegla hur sjuka barnen är jämfört med tidigare år och då är de lite mer sjuka i år än vad de varit de senaste åren.

Annons

Annons

Har inte exponerats

Att många barn nu smittas av virusinfektioner märks även inom vården. Skånes universitetssjukhus ser fler fall av luftvägsbesvär än vad man brukar vid den här tiden på året, enligt Ulrika Tinghäll Nilsson, sektionschef för barnmedicin.

Vi har aldrig varit med om det här tidigare, att det är en så tidig säsong. Framför allt tänker jag på RS-viruset, men det är många andra luftvägsvirus i omlopp också, säger hon.

Hon förklarar att coronarestriktionerna – som att hålla avstånd, tvätta händerna och att stanna hemma vid symtom – även har bromsat spridningen av andra luftvägsinfektioner. De yngsta barnens immunförsvar har därmed inte utsatts för lika många virus som vanligt under pandemin.

Förra året hade vi i princip inga barn inlagda med RS och väldigt få barn med luftvägsinfektion. Det betyder att de inte har exponerats för detta på samma sätt som de brukar. Då är det fler barn som inte har stött på de här virusen och kommer att bli sjuka under den här säsongen, säger Ulrika Tinghäll Nilsson.

Ökning av RS-virus

Den låga immuniteten hos de yngsta barnen i kombination med att människor träffas mer inomhus under hösten bidrar till smittspridningen, enligt Folkhälsomyndigheten, som ser en snabb ökning av RS-virusfall bland barn under 5 år.

Hur infektionsläget under hösten kommer att utveckla sig är svårt att sia om, enligt Ulrika Tinghäll Nilsson.

Det är en peak uppåt nu, både i Skåne och i hela Sverige kommer det att ske en ökning av framför allt RS-virusinfektioner de närmsta veckorna. Det brukar vara en topp och sedan går det ner, men vi har våra farhågor att det kanske blir mer långdraget än vad det brukar.

Träffa inte förkylda

Även om vabb-pusslet kan vara svårt att få ihop för enskilda föräldrar, ser Ulrika Tinghäll Nilsson positivt på att barn hålls hemma när de är sjuka och inte smittar andra på förskolan. Hon råder också småbarnsföräldrar att tvätta händerna ofta och inte träffa förkylda personer.

Man behöver kanske inte vistas på ställen där det finns risk att man utsätts för smitta, som köpcenter, då tänker vi framför allt på dem som har riktigt små bebisar, säger hon och tillägger:
De allra yngsta barnen är ofta de som blir mest sjuka och behöver bli inlagda på sjukhus. Om ens bebis blir sjuk ska man såklart vara uppmärksam och söka vård när man behöver.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.