A-
A+

Vaccinbevis kräver nya rutiner

Regeringen vill införa vaccinationsbevis för inomhusevenemang med mer än 100 personer. Arkivbild.
Regeringen vill införa vaccinationsbevis för inomhusevenemang med mer än 100 personer. Arkivbild.
Nöje/kulturTT

Det nya kravet på vaccinationsbevis innebär nya rutiner för många branscher. Nu efterlyser Sveriges Museer hjälp med hur det ska gå till.

Vi kan behöva handledning i hur vi ska lösa just detta, säger generalsekreterare Jeanette Gustafsdotter.

Andra, som eventbolaget Krall, har inga farhågor.

Annons

Annons

På onsdagen meddelade regeringen att man vill införa vaccinationsbevis för inomhusevenemang med mer än 100 personer från den 1 december. För många museer innebär det nya rutiner, eftersom museilagen förespråkar att utställningar och annan publikverksamhet vid offentliga museum ska vara tillgängliga för alla.

Enligt Sveriges Museers generalsekreterare Jeanette Gustafsdotter funderar man nu på hur det nya kravet ska lösas rent praktiskt.

Vi befinner oss i en pandemi och hälsan ska gå först, utan tvekan, så självklart är detta något som museerna ska efterfölja. Samtidigt känner jag att vi eventuellt kan behöva handledning i hur vi ska lösa just detta. Vi har full respekt för beslutet, men självklart vore det positivt med all hjälp vi kan få.

Vill undvika nedstängning

Alternativet är att hitta egna lösningar, enligt Gustafsdotter. Det skulle till exempel kunna vara att begränsa antalet besökare eller skapa nya, särskilda utställningar.

Det är ju något som vi har jobbat med under hela pandemin. Museerna har varit fantastiska på att hitta lösningar för att säkerställa att rekommendationerna följs. Vi vill ju absolut undvika att stänga ned verksamheten, det skulle drabba en bransch som redan har burit väldigt mycket, bland annat ekonomiskt, säger hon.

Patrik Krall, grundare av Krall Entertainment som bland annat ligger bakom Ges spelningar på Cirkus i Stockholm och julshowen Stjärnklart på Hamburger Börs, är starkt positiv till vaccinationspass.

Vi har varit förberedda hela hösten på att det här skulle komma, det hade varit bra om det infördes tidigare. Vi är väl förberedda, säger han.

Han trycker framför allt på trygghetsaspekten med vaccinationspass – något som både är bra för publiken och för biljettförsäljningen.

Om man har känt sig lite osäker på att gå på ett arrangemang som konsertpublik så får man nu en mycket säkrare tillvaro när man vet att alla har tagit alla sprutor, säger han.

Annons

Annons

Ska hjälpa ovaccinerade

Patrick Krall tror att införandet av vaccinationsbevis kommer att ske smidigt, och har i nuläget inga farhågor inför införandet. Samtidigt konstaterar han att det möjligtvis kan ta lite längre tid att ta sig in till konsertlokalen.

Det är klart, om man räknar sekunder så blir det ett antal sekunder längre. Jag pratade med en kollega i Frankrike som sade att det handlar om åtta sekunder längre, men det är försumbart, säger han.

TT: Hur hanterar ni ovaccinerade kunder som redan köpt biljetter?

Vi kommer att hjälpa dem på bästa sätt, att boka om sig eller på annat sätt hantera de kunder som dyker upp. Men än så länge har vi inte hört något. Jag skulle tippa på att vi har en publik som är medelålders nu, och då kanske de är vaccinerade, säger han.

Victor Fagerquist på eventbolaget All things live, skriver i ett mejl till TT att om alla följer de rekommendationer som redan nu finns så bör all publik redan vara vaccinerad.

"Enda skillnaden blir således att de nu också kommer behöva visa det vid dörren. Sedan förutsätter vi naturligtvis att vi får stöd för eventuella merkostnader kopplade till kontroller och tekniskt förarbete som kraven innebär för en redan extremt hårt pressad verksamhet och sektor. En sektor, som om vi får tillåtas vara lite självömkande, faktiskt har särbehandlats med hårdare restriktioner än alla andra under pandemin", skriver han i en kommentar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.