A-
A+

Vaccinet når orkandrabbade Honduras

Migranter från Honduras vid gränsen till Guatemala i januari. De svåra levnadsförhållandena gör att människor försöker ta sig till USA.
Migranter från Honduras vid gränsen till Guatemala i januari. De svåra levnadsförhållandena gör att människor försöker ta sig till USA.
CentralamerikaTT-Reuters

De första doserna covidvaccin från det globala vaccinprogrammet Covax är på väg till Honduras och grannlandet Guatemala.

Svårt sargade Honduras ska prioriteras i vaccinleveranserna.

Annons

Annons

En första leverans på 48 000 doser av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 anländer till Honduras på lördag via Covax, meddelar Världshälsoorganisationen WHO:s regionala kontor. Fram till maj är planen att Honduras, med drygt nio miljoner invånare, ska få närmare 425 000 vaccindoser.

Honduras drabbades hårt av två förödande orkaner i höstas och Covax har gått med på att prioritera landet och öka vaccinleveranserna den närmsta tiden. Totalt är Honduras berättigat till vaccin som täcker 20 procent av befolkningen.

Redan under torsdagen får grannlandet Guatemala 81 600 doser av Astra Zenecas covidvaccin inom ramarna för Covax, enligt landets myndigheter. Det är drygt en procent av de sammanlagt 6,7 miljoner doser som Guatemala har efterfrågat från vaccinprogrammet.

Sedan tidigare har det centralamerikanska landet, med över 17 miljoner invånare, fått 5 000 doser donerade av Israel, samt 200 000 doser från Indien. Även Honduras har tidigare fått en donation på 5 000 vaccindoser från Israel.

Målet för Covax-projektet är att fattigare länder kostnadsfritt ska förses med två miljarder doser under 2021, men initiativet har dragits med förseningar. Enligt planen ska ungefär 340 miljoner doser vaccin ha levererats till omkring 145 länder vid mitten av året. Det räcker dock bara till att vaccinera drygt tre procent av invånarna i de länderna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!