A-
A+

Vaccinpass – svår fråga för kulturbranschen

Covidbevis som underlättar flygresor. Kanske kan det bli en lösning för kultur- och nöjesevenemang? Branschen är delad i frågan och regeringen har inga klara förslag. Arkivbild.
Covidbevis som underlättar flygresor. Kanske kan det bli en lösning för kultur- och nöjesevenemang? Branschen är delad i frågan och regeringen har inga klara förslag. Arkivbild.
VaccinpassTT

Otåligheten i kultur- och nöjesbranschen växer sedan lättnaderna av publikrestriktioner ser ut att dröja. Andra länder har infört vaccinpass för större folksamlingar men den svenska kultursektorn är splittrad i frågan.

Annons

Annons

Socialminister Lena Hallengren säger att regeringen just nu ser över frågan om covidbevis. Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren säger att regeringen just nu ser över frågan om covidbevis. Arkivbild.

Smittspridningen av coronaviruset kommer att öka i höst, enligt Folkhälsomyndigheten. Men det betyder inte att kulturen måste lägga sig i ide igen, framhåller de inom branschen som ser så kallade vaccinpass eller covidbevis som en möjlig väg framåt.

Nils Poletti, chef för Östgötateatern, menar att teatrarna måste kunna spela i höst. Om smittan fortsätter att öka förordar han krav på vaccinationsbevis framför strängare restriktioner.

Folk vill tillbaka och vi känner samma sak. Det blir inte teater förrän publiken sitter här. Jag räknar med restriktioner hela hösten. Vi kan hoppas att de lättar, men nu tänker vi inte stänga ner. Jag är jävligt envis den här gången. Nu ska vi spela!

Trubbig lösning för biograferna

Peter Fornstam, som är vd för Svenska Bio, tycker att det är obegripligt att regeringen är så hård mot folksamlingar i kultursektorn när exempelvis tågen tillåts köra med full kapacitet.

Enligt Fornstam är vaccinpass dock en osmidig lösning för biografägarna där trängsel inte är en lika stor faktor som i konsertmiljöer.

I de länder där det använts har det varit ett sätt att få människor att vaccinera sig. Men Sverige har en hög vaccinationstakt. Det blir trubbigt att kontrollera om du är vaccinerad, eller om dina barn är vaccinerade. Vilken ålder har de? Jag är inte så säker på att det blir särskilt kul för våra besökare eller för våra medarbetare att bevaka, säger Peter Fornstam.

Han får medhåll från Helena Eklund, marknadsdirektör på Filmstaden, som säger att hon inte kommer att lobba för vaccinintyg:

Det finns ju länder som har det redan men det finns människor som inte kan vaccineras så det är inte helt optimalt. Vi tror inte att det löser något för vår del.

Annons

Annons

"Vaccinpass nu!"

I en debattartikel på Expressen Kultur den 23/8 skrev Jonas Gardell: "I New York har Broadway öppnat och i London West End. I Danmark och Frankrike spelar teatrarna. Man måste förstås kunna visa upp ett vaccinpass eller ett PCR-test". Texten avslutas med en uppmaning till regeringen: "Ge oss ett vaccinpass nu!".

Stefan Forsberg, styrelseordförande för Svensk Scenkonst och chef för Konserthuset i Stockholm, börjar bli luttrad när det gäller myndigheternas fram och tillbaka-beslut. Han är ändå nedslagen över att inte kunna ta in en större publik och är försiktigt positiv till idén om vaccinpass.

Vi har inte spekulerat i lösningar men nu när man ser hur samhället i stort i stora delar av världen öppnar med vaccinationspass är det något vi är öppna för att titta på också.

Inga förslag klara

Joppe Pihlgren på Svensk Live vill hellre kalla det för "hälsopass", som kan inkludera ett negativt PCR-test för dem som är för unga för vaccinet eller som har allergier som gör vaccinering omöjligt.

Jag tror att vaccinationspass är på gång för stora konserter men att man behöver ha en plan för hur man avvecklar det. Och det kanske inte behövs på mindre konserter, eftersom det kan vara svårt för en liten arrangör att sköta det och inte heller innebär stor smittspridning.

I de politiska lägren är frågan också högaktuell. Moderaterna har sagt att att de vill "öppna Sverige med vaccination och vaccinpass" (DN Debatt 20/8). Socialminister Lena Hallengren meddelar att regeringen är öppen för idén men har ännu inte specificerat på vilket sätt.

TT: Vad tycker regeringen om att införa vaccinbevis för olika evenemang?

Vi har ju tidigare sagt att det här är något vi möjligen kan ha användning för när det gäller just stora evenemang, för att kunna öppna upp även om smittläget annars inte skulle tillåta det. Det är ju något vi sagt att vi tittar på, men i dagsläget har vi inga förslag klara, säger Lena Hallengren.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!