Regeringens nya utredning om uppehållstillstånd ska täppa till hålen i det svenska migrationssystemet. Nu föreslår regeringen skärpta vandelskrav och större möjligheter att dra tillbaka uppehållstillstånd. “Förtroendet för det svenska migrationssystemet förutsätter att det finns tydliga konsekvenser vid fusk och missbruk”, säger migrationsminister Johan Forssell (M). Det framgår av ett pressmeddelande från regeringen. Utredningen vill införa …
Valhallavägen toppar listan på mest lappade gatorna i Stockholm – men även en 130 meter kort gata kvalar in. Att hitta en parkeringsplats i Stockholm kan vara en frustrerande uppgift. Trots att det finns omkring 120 000 parkeringsplatser i hela kommunen, varav 30 000 i innerstaden, är konkurrensen om platserna hård. Särskilt gäller det de 70 000 platser …
Socialstyrelsen vill se en nationell samordning för att korta köerna till svensk vård och underlätta för patienter som väntar för länge. Björn Eriksson, generaldirektör på Socialstyrelsen, förklarar satsningen: “Förmedling av vård kommer inte att lösa alla utmaningar, men är en del i pusslet för att fler ska få vård i tid”, säger Björn Eriksson. I …
Åre Business Forum, ett prestigefyllt affärsevent med fokus på nätverkande och föredrag, har hamnat i rampljuset av en oväntad kontrovers kring en granskning av Swedbank. Journalisten Axel Gordh Humlesjö, känd för sin granskning av Swedbanks penningtvättsskandal, ströks i sista stund från talarlistan – ett beslut som väcker frågor. Petas efter Swedbank-granskning Det är inte bara …
Många drömmer om ett friare liv efter pensionen, utan vardagens måsten och rutiner. Paret Forsell gjorde slag i saken på riktigt. Tanken på att resa fritt, vakna upp till nya utsikter och slippa ekorrhjulets krav lockar många. Men Camilla och Björn Forsell tog saken i egna händer. Istället för att vänta till pensionen bestämde de …
Konsumentverket har återigen riktat kritik mot influencern och entreprenören Bianca Ingrosso för bristande reklamidentifiering i sina sociala medier. Myndigheten anser att vissa inlägg kan vara vilseledande för konsumenter eftersom det inte alltid tydligt framgår om de är reklam eller inte. MISSA INTE: Restaurangen stänger: Råtta hittades i misosoppan. News55 Risk för rättsliga åtgärder Eftersom Bianca …
När hyresrätter i Skärholmen ombildades till bostadsrätter var förväntningarna höga, hyresgästerna lovades stabil ekonomi, renoveringar och låga avgifter. Men verkligheten blev en annan. Höga räntor, stora renoveringsbehov och ekonomisk osäkerhet gjorde att många ångrade sitt beslut. “Restate målade upp en solskenssaga. Man såg kanske en chans att lura personer med utländsk bakgrund som inte hade …
En hund av väldens mest sällsynta ras har sålts för långt över 56 miljoner kronor. Valpen köptes av en indisk hundentusiast. S Sathish, en rik 51-årig hundentusiast och före detta hunduppfödare i Bengaluru, Indien, har betalat miljontals kronor för en ovanlig hund, det skriver India Today. Hunden är den första blandningen mellan en vild varg …
En ny svensk metod för att lindra migrän ger goda resultat för personer som inte blir hjälpta av mediciner, det visar en finsk studie. Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, är migrän en av de fem värsta sjukdomarna att leva med, övriga sjukdomar är ryggsmärta, depression, blod- och järnbrist samt diabetes, det skriver Svenska Dagbladet. Ungefär 1,5 miljoner …
I slutet av förra året hade 60 000 patienter väntat mer än tre månader på operation eller annan behandling, men så skulle det inte behöva vara. Socialstyrelsen och E-hälsomyndigheten konstaterar att om den nationella vårdförmedlingen fungerade bättre skulle fler patienter kunna få vård i tid, det skriver Dagens Samhälle. Enligt den lagstadgade vårdgarantin ska regionen …
De senaste åren har bostadsrätters avgifter höjts betydligt. Men fler höjningar är att vänta. I fjol ökade bostadsrätters avgifter med i snitt fem procent jämfört med året innan. Det är högre än inflationstakten i övrigt. På två år är ökningen 15 procent. Det rapporterar bland annat Svenska Dagbladet. Men ökningen kan tänkas bli ännu högre …
Ju mer skärmtid i sängen, desto sämre sömn, och det oavsett vad det är du väljer att titta på, det visar en ny studie. Forskar i Norge ville undersöka sambandet mellan sömnmönster och skärmtid i sängen, alltså hur mycket tid vi spenderar på att använda skärmar i sängen innan vi ska sova, det skriver BBC. …
Att ha rätt försäkringar är viktigt, men betalar du för mer än du behöver? Många betalar för försäkringar utan att reflektera över om de verkligen behövs. Ibland har man dubbla skydd för samma sak, eller tecknar dyra tillägg som egentligen är onödiga. Genom att se över dina försäkringar kan du ofta spara pengar utan att …
När Karin Törnblom lades in akut på Danderyds sjukhus försvann hennes klocka, som hon fått av sin avlidne make. I januari tvingades 101-åriga Karin Törnblom att söka akut vård på Danderyds sjukhus. Inför en undersökning blev hon ombedd att ta av sig sin klocka – en gåva från hennes sedan länge bortgångne make, skriver Dagens …
Att ta körkort för automat är allt vanligare för svenska folket – men manuellt kan vara ett smartare val. Allt fler väljer att ta körkort för automatväxlade bilar. Men trots utvecklingen på marknaden uppmanar Riksförbundet M Sverige folk att överväga att lära sig köra manuellt. Jacob Sidenvall, pressekreterare på M Sverige, förklarar läget: “Tittar man …
Att det finns fattiga handlar inte om okunskap – ändå fortsätter välbeställda debattörer att komma med pekpinnar, menar debattören Lisa Magnusson. I en tid där varupriserna stiger och allt fler kämpar med att få vardagen att gå ihop, har tre välkända röster valt att fokusera på spartips. Edward Blom, Lena Mellin och Lena Andersson tycks …
Endast åtta procent av svenskarna känner till betydelsen av riktålder – ett begrepp som påverkar när du kan börja ta ut pension. Det är få svenskar som vet vad riktåldern faktiskt är, trots att den påverkar både inkomstpension och statliga tillägg. Det visar en ny undersökning från Pensionsmyndigheten. MISSA INTE: Poliser åtalas efter påtryckningar om …
En obehaglig incident med en råtta har lett till drastiska åtgärder hos den japanska snabbmatskedjan Sukiya. En kund i Tokyo fick en chockerande överraskning när en gnagare upptäcktes i misosoppan på en av kedjans restauranger. Händelsen har väckt stor uppmärksamhet i sociala medier och orsakat allvarliga konsekvenser för företaget. MISSA INTE: Så förvarar du vin …
Under de senaste decennierna har möjligheten att få barn genom spermiedonation blivit allt vanligare i Sverige. Men det kommer med oväntade negativa risker. Lagändringar och medicinska framsteg har gjort det möjligt för fler att skaffa barn, oavsett familjekonstellation. Denna utveckling har bidragit till att fler människor får möjlighet att bilda familj, men den har också …
En målning som hängde, förbisedd och undervärderad, på Oslo universitetssjukhus i 50 år har nu sålts för 138 miljoner kronor. År 1954 målade den indiska konstnären Maqbool Fida Husain en nästan fyra meter lång målning, det skriver BBC. Målningen Untitled (Gram Yatra), fick namnet Gram Yatra som betyder byresa, långt efter att den målats. Den …
Att blanda ihop satsdelar och ordklasser är inte bara vanligt – det kan ibland vara nödvändigt. I skolgrammatiken skiljer vi tydligt på ordklasser och satsdelar. Men i praktiken, särskilt i undervisning i svenska som andraspråk, visar det sig att gränserna inte alltid är så viktiga. I en krönika av Sara Lövestam på Svenska Dagbladet, kritiserar …
Forskare varnar för att en höjd pensionsavgift kan förstärka generationsklyftorna ytterligare, och yngre generationer kan ramla efter i pensionssystemet. Det svenska pensionssystemet, som sjösattes under 1990-talet, skulle bli mer rättvist och långsiktigt hållbart än det tidigare ATP-systemet. Men ny forskning från IFN visar att dagens unga fortsatt bär en tung ekonomisk börda – och att …
Diagnosen utmattningssyndrom ska tas bort år 2028 och Socialstyrelsen har nu fått i uppdrag att ta fram nya riktlinjer. Varje år får ungefär 20 000 personer i Sverige diagnosen utmattningssyndrom och sjukskrivs för det, rapporterar Sveriges Radio. Sverige är det enda land i världen som använder diagnosen utmattningssyndrom och socialminister Jakob Forssmed (KD) är positiv …
Släktforskningsbolaget 23andme har ansökt om konkurs, bolaget har en gigantisk dna-databas som även innehåller svenskars dna. Den kan nu säljas. Det amerikanska bolaget 23andme har ansökt om konkursskydd och en konkursförvaltare ska se över vilka tillgångar som kan säljas. Den stora dna-databasen ingår i dessa tillgångar och kan alltså komma att säljas, det skriver Sveriges …
De senaste åren har antalet bedrägeribrott ökat och nu vill regeringen att flera fall av bedrägerier mot äldre ska bedömas som grova brott. Regeringen har lämnat en proposition till riksdagen med förslag på lagändringar som bland annat ska göra att fler fall av bedrägerier mot äldre och andra personer som är särskilt utsatta och sårbara, …
Vissa hundar är mer beroende av sällskap och mår sämre när de lämnas ensamma, här är elva hundraser som blir så känslomässigt fästa vid sina människor att de inte vill vara själva. Hundar som tuggar sönder skor och kuddar eller tjuter dramatiskt när du kommer hem gör inte alltid det på grund av dåligt beteende, …
Den 2 april är den sista dagen som du kan få din förenklade deklaration i brevlådan. Den som deklarerar senast på onsdagen kan få sin deklaration redan innan påsk. Om du vill få skatteåterbäringen i april så är det hög tid att lämna in din förenklade deklaration till Skatteverket. Om du godkänner din förtryckta deklaration …
Två poliser ska ha försökt få en kvinna att hålla fast vid felaktiga anklagelser – nu riskerar de att förlora sina jobb. Två polisanställda i 50-årsåldern åtalas efter att ha pressat en 28-årig kvinna att ljuga om att hon blivit våldtagen. Händelsen beskrivs av tingsrätten som ”minst sagt häpnadsväckande”, och om de båda fälls i …
Radarövervakning i taket larmar personal för fallolyckor innan de händer – nu införs tekniken stegvis i Västra Götaland. Redan i vår kan de första vårdavdelningarna i Västra Götalandsregionen börja använda ett AI-baserat sensorsystem för att förhindra fallolyckor. Tekniken bygger på radar som anonymt övervakar patienter och larmar personalen vid rörelser som kan tyda på en …
Östrogenbehandling vid klimakteriebesvär ökar risken att drabbas av hudcancer, det konstaterar en grupp svenska forskare. För att undersöka om behandling med östrogen ökar risken för hudcancer har forskare vid Lunds universitet i en studie analyserat resultat från den så kallade MISS-kohorten, det skriver Dagens Nyheter. År 1990 blev 40 000 kvinnor mellan 26 och 65 …
Slänger du dig ofta med uttryck i ditt dagliga liv? Se upp – du kan vara en av alla som använder vanliga uttryck på helt fel sätt. Många använder uttryck utan att riktigt reflektera över deras ursprung eller exakta betydelse. Det svenska språket är fullt av ord och fraser som genom åren har fått nya betydelser, …
Andelen svenskar som diagnostiseras med lungcancer i ett tidigt stadium har ökat markant. Varför det sker vet ingen. Gunnar Wagenius är onkolog och ansvarig för Nationella lungcancerregistret. “Det är ju bättre att behandla en tidigt upptäckt lungcancer än en sent upptäckt”, säger Gunnar Wagenius. Sedan 2020 har ökningen av tidiga diagnoser i stadium I tagit …
Språket bland unga förändras i rasande fart, och om du inte hänger med på sociala medier som TikTok och Instagram, kan du missa nytt slang hos den yngre generationen. Gamla uttryck förlorar snabbt sin charm medan nya, ofta udda ord, dyker upp och sprider sig blixtsnabbt. Har du koll på några av de vanligaste slangorden …
Från jazz i Sydafrika till blommande skogar i Belgien – här är tipsen för dig som vill resa i april. April är en idealisk månad för resor. Våren har börjat i stora delar av Europa, medan högsäsongen ännu inte har tagit fart. Samtidigt sammanfaller påsken ofta med denna period – 2025 infaller skärtorsdagen den 18 …
Fack och arbetsgivare är inte överens om vad som ingick i Sveriges viktigaste avtal på arbetsmarknaden, som tecknades på natten mellan måndagen och tisdagen. Ett avtal är viktigare än alla andra på svensk arbetsmarknad, nämligen det som gäller exportberoende industri. Eftersom industriavtalet sätter det så kallade märket för resten av svensk arbetsmarknad så smittar det …
En ny färg på katt har upptäckts i Finland och den trotsar genetiska förväntningar. Färgen kallas salmiak, alltså saltlakrits. Den nya fägen på kattpäls är en svart, vit, grå nyans som skapas av att hårstrået är svart i roten och vitnar allt mer för att bli helt vitt ute i hårspetsen, det skriver Popular Mechanics. …
Hundar kan känna känslor som lycka, entusiasm, rädsla och irritation, de har en massa känslor och kan även känna sig avvisade. Hunddjur uttrycker ofta sin kärlek genom att slicka, för vissa räcker det med ett slick på handen, medan andra väldigt gärna vill slicka sin ägare i ansiktet, det skriver Daily Record. Alla hundägare vill …
När hunden Yuma hittades var hennes temperatur var så låg att den inte ens gick att mäta med en termometer. Djurskyddsorganisationen Beirut for the Ethical Treatment of Animals, BETA, i Beirut, Libanon, jobbar med att hjälpa djur och motverka djurplågeri. Organisationen har funnits sedan 2004, de räddar misshandlade och övergivna husdjur, främst hundar och katter, …
I Institutet för mänskliga rättigheters årsrapport för 2025 är äldre i fokus och i den har myndigheten analyserat ålderismen i Sverige. Enligt en ny rapport behöver Sverige göra mer för att skydda mänskliga rättigheter och ta krafttag för att synliggöra och komma till rätta med ålderismen, dess konsekvenser och grundorsaker. Rätten till social trygghet, bostad …
Från elefanter på OS till elbilar i platta paket – här är de klassiska aprilskämten som lurade hela nationer. Första april är inte bara en dag för dåliga aprilskämt på fikarasten. I decennier har medier, företag och myndigheter ansträngt sig för att slå blå dunster i ögonen på oss – ibland med imponerande trovärdighet, skriver …
Hundratusentals Samsung-användare har fått sina personliga uppgifter exponerade efter ett omfattande dataintrång. Hackare har publicerat informationen på internet, vilket innebär en ökad risk för bedrägerier och nätfiskeattacker. Det uppger SecurityWeek. MISSA INTE: Därför förbjuds powerbanks ombord av fler flygbolag. News55 Stulna inloggningsuppgifter Intrånget skedde genom att angriparna kom över inloggningsuppgifter som tillhörde ett tredjepartsföretag. Dessa …
Efter år av hot, misshandel och rädsla lyckades Shirin lämna sin pojkvän. Nu bygger hon ett nytt liv – långt från våldet. När Shirin, som egentligen heter något annat, träffade sin pojkvän var han redan djupt involverad i ett kriminellt nätverk, skriver Aftonbladet. Hon trodde att hon kunde rädda honom – men blev i stället …
Från stabil industristad till Sveriges högsta arbetslöshet: I Perstorp letar både kommunen och invånarna efter vägen tillbaka. På ytan ser det inte så illa ut. I Perstorps centrum finns lägenhetshus, butiker, bibliotek och till och med en bowlinghall, skriver DN. Men under ytan brottas Skånes minsta kommun med en mörk statistik: Perstorp har i dag …
En nyhet som väckte uppmärksamhet bland musikfans visade sig vara ett rent aprilskämt. TT och flera andra medier rapporterade att Micke Syd, mest känd som trummis i Gyllene Tider, skulle ansluta sig till Noice. Nyheten spreds snabbt, men det hela visade sig vara en bluff. MISSA INTE: Lista: Hit reser flest svenskar i påsk. News55 …
Litteraturjubileum, efterlängtade filmpremiärer och storslagna konserter – 2025 blir ett ovanligt innehållsrikt kulturår i Storbritannien. Under 2025 finns det många skäl att sätta Storbritannien på reselistan. Från litterära firanden till nya museum, musikfestivaler och tv-serier – årets kalender är proppfull av kulturupplevelser, skriver Vagabond. Storbritanniens officiella kulturhuvudstad 2025 är Bradford i Yorkshire. Med över 1 …
Hur länge håller vin och smakar gott efter att du har öppnat flaskan eller vinboxen? Den frågan svarar en vinexpert på. Sommelieren och vinskribenten Anders Grube vet hur snabbt vinet i en öppnad flaska blir dåligt, och säger att det ofta håller sig fräscht längre än vi tror, det skriver Allt om mat Expressen. Enligt …
Påsken nalkas och många svenskar väljer att byta fjäll och påskägg mot flygstol och storstadspuls. En ny sammanställning visar vilka resmål som toppar bokningsstatistiken – och flera klassiker står kvar på sina platser. Spanien är återigen svenskarnas semesterfavorit inför påsken 2025, enligt ett pressmeddelande från Norwegian. Resenärernas toppdestinationer i påsk Enligt Norwegians nya siffror finns …
Tigerns år tar med läsaren till 1990-talets intensiva tv-värld och en farlig jakt på sanningen i Kongos djungel. Med nervkittlande intriger, komplexa maktspel och brännande politiska sammanhang fångar journalisten och entreprenören Fredrik Lundberg i sin debutroman både tidens dramatik och farorna som lurade bakom varje nyhetsscoop. Tigerns år är en thriller om en svensk tv-reporter som blir …
Att uppnå en hög ålder är en sak, men att göra det med god hälsa är en annan. Hur du lever ditt liv påverkar din framtid på många sätt, och maten du äter spelar en avgörande roll i din hälsa och ditt välmående. Din kost kan vara nyckeln till ett långt och friskt liv, eller …
Att handla mat har för många blivit en allt större ekonomisk utmaning. Matpriserna har ökat med 25 procent på enbart tre år, uppger E55. Priserna på livsmedel har ökat kraftigt under de senaste åren, och för många hushåll innebär det att de måste göra svåra val i butiken. Att köpa färska råvaror eller näringsrik mat …
Alla elnätsbolag i Sverige ska senast 2027 införa en ny prismodell där kunder betalar baserat på hur mycket el de använder samtidigt. Detta beslut syftar till att jämna ut belastningen på elnätet och göra det mer effektivt. De som anpassar sin förbrukning kan spara pengar, medan de som fortsätter använda el som tidigare riskerar en …