A-
A+

Våld mot barn "måste motarbetas med kraft"

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) tar emot slutbetänkandet som föreslår en ny nationell strategi för att bekämpa våldet mot barn av särskilde utredaren Fredrik Malmberg.
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) tar emot slutbetänkandet som föreslår en ny nationell strategi för att bekämpa våldet mot barn av särskilde utredaren Fredrik Malmberg.
PolitikTT

De senaste åren har i genomsnitt tio barn per år dött till följd av våld i Sverige. En utredning föreslår nu en ny nationell strategi för att bekämpa våldet mot barn.

Det är en prioriterad fråga, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Annons

Annons

Tiotusentals barn utsätts årligen för våld i form av fysisk misshandel, sexuella övergrepp, mobbning, kränkningar och försummelse. Varje år dör cirka tio barn till följd av våldet och elva procent utsätts för allvarliga former av barnmisshandel.

Våren 2021 tillsatte regeringen en utredning för en nationell strategi för att förebygga och bekämpa våldet, och på onsdagen överlämnades slutbetänkandet till socialtjänstministern.

Stora och djupa problem

Sverige är ett av världens ledande välfärdsländer men vi har samtidigt stora och djupa problem med barn som far illa, något vi har sett exempel på i närtid. Det är helt oacceptabelt och måste motarbetas med kraft, säger Camilla Waltersson Grönvall till TT.

I utredningen föreslår den särskilda utredaren Fredrik Malmberg 59 förslag på åtgärder och ny lagstiftning. Några av punkterna i handlingsplanen är att arbetet med att upptäcka våld mot barn ska förbättras, föräldrar med problematik ska ges stöd och våldsutsatta barn i en brottmålsprocess ska få ett barnanpassat bemötande.

Det här är en prioriterad fråga som finns med i Tidöavtalet. Barns rättigheter måste stärkas, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Annons

Annons

Central roll för FHM

Bland förslagen finns också inrättandet av en kommission mot mobbning och en ny lag, lagen med vissa bestämmelser om kommuners ansvar för att förebygga och bekämpa våld mot barn. Lagen ska förtydliga hur kommunerna ska arbeta mot våld mot barn.

Men det som kommer att göra den största skillnaden är att strategin mot våldet nu ska ske mer systematiskt och insatserna ska bindas samman från nationell till lokal nivå. Där har det funnits brister, säger Fredrik Malmberg.

Folkhälsomyndigheten föreslås ansvara för samordningen av arbetet. Myndigheten ska också ge stöd på lokal och regional nivå. Var tredje år ska den också redovisa hur arbetet fortskrider till regeringen.

I dag faller barnen mellan stolarna, därför är det viktigt för mig att det här blir en verkstad och inte bara en utredning i mängden, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Förslagen ska nu ut på remiss.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.