A-
A+

Våldsutsatta barn får högre ersättning

Arkivbild.
Arkivbild.
BrottTT

Annons

Annons

Brottsoffermyndigheten höjer ersättningsnivåerna till barn som utsatts för upprepad brottslighet av en närstående efter den praxis som fastställdes i april 2021. Då höjdes ersättningen för grov kvinnofridskränkning och grov fridskränkning mot nuvarande eller tidigare partner.

Nämnden för brottsskadeersättning har nu fattat beslut i fyra särskilt allvarliga fall av grov fridskränkning mot barn, där fyra pojkar blivit utsatta för brott av sina pappor under två och ett halvt respektive tre års tid. I två av fallen förekom gärningar med tortyrliknande inslag.

Pojkarna får nu 100 000 respektive 150 000 kronor, vilket är betydligt högre ersättningar än vad domstolen tilldömde dem.

Brottsoffermyndigheten lyfter fram att barn är särskilt utsatta då de har svårt att värja sig från angrepp från en vuxen närstående.

"De nya ersättningsnivåerna speglar brottens allvar och barnens utsatthet på ett tydligare sätt, och vår förhoppning är också att de ska bidra till ökad upprättelse för de utsatta barnen", säger Åsa Lundmark, chef för brottsskadeenheten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.