A-
A+

"Vapensmedja i pojkrum" – 20-åring åtalas

'Tjugoåringen misstänks ha drivit en vapensmedja i sitt pojkrum', säger Erik Friberg, biträdande chef för Tullverkets kriminalenhet syd, i ett pressmeddelande. Arkivbild.
"Tjugoåringen misstänks ha drivit en vapensmedja i sitt pojkrum", säger Erik Friberg, biträdande chef för Tullverkets kriminalenhet syd, i ett pressmeddelande. Arkivbild.
BrottTT

Hemma hos en 20-åring i Lund hittade tullkriminalen vad som beskrivs som en komplett vapensmedja. Han är misstänkt för att ha överlåtit minst fem pistoler som har hamnat i kriminella miljöer.

Annons

Annons

"Tjugoåringen misstänks ha drivit en vapensmedja i sitt pojkrum. När vi gjorde husrannsakan hittade vi vapen och avancerade verktyg avsedda för att bygga vapen", säger Erik Friberg, biträdande chef för Tullverkets kriminalenhet syd, i ett pressmeddelande.

Mannen åtalas nu för bland annat grov vapensmuggling och synnerligen grovt vapenbrott. Ett paket med gaspistoler från Tjeckien som var på väg till 20-åringen stoppades av tullen i juni. Gaspistolerna är konstruerade som skarpa pistoler, men har en blockering i pipan för att inte skarp ammunition ska kunna avfyras. I flera EU-länder kan gaspistoler köpas lagligt.

Under en husrannsakan hemma hos 20-åringen hittades en verkstadspress och flera olika verktyg som kan användas för att räffla vapenpipor. Där fanns också två pistoler och egentillverkad ammunition. Tullkriminalen misstänker att vapentillverkningen har pågått i mer än ett år. Åtalet gäller minst nio pistoler.

Den misstänkte har köpt gaspistoler, magasin, pipmaterial, hylsor, kulor och verktyg via nätet. Enligt tullkriminalen har han fått teknisk kunskap via olika internetforum. Han är också misstänkt för att ha provskjutit pistolerna i en källare i sitt bostadsområde.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.