A-
A+

Väpnade konflikter hotar gorillor

Gorillor i östra Afrika är extra utsatta under väpnade konflikter i området. Arkivbild.
Gorillor i östra Afrika är extra utsatta under väpnade konflikter i området. Arkivbild.
DjurTT-AFP

En rapport från organisationen International Union for Conservation of Nature (IUCN) listar 219 arter som hotas av människors väpnade konflikter. Bland dem finns östafrikanska gorillor.

Annons

Annons

Annons

Annons

Organisationen har undersökt sambandet mellan väpnade konflikter och utrotningshotade arter. Enligt rapporten är gorillan extremt utsatt i konfliktdrabbade regioner som Kongo, Rwanda och Uganda.

Inbördeskriget i Rwanda 1994 pekas ut som orsaken till att 90 procent av gorillorna i nationalparken Akagara dödades för mat eller byteshandel. Människor som flydde från striderna genom skyddade områden högg ned träd i gorillornas naturliga habitat.

2007 dödades 2 000 elefanter av Sudanesisk milis under en utdragen konflikt i Sudan. Studien har tittat på 85 000 väpnade konflikter under de senaste 30 åren, där mer än två miljoner människor dött.

Slutsatserna som dras i rapporten är dels att konflikter lättare uppstår i områden med torka och dåliga förutsättningar för jordbruk, dels att upprätthållande av naturresurser kan leda till färre konflikter.

IUCN utfärdar rekommendationer för att förhindra att väpnade konflikter påverkar djurlivet, bland annat säkerhetsföreskrifter för personal som jobbar i nationalparker. Man vill också se hårdare straff för dem som begår miljöbrott.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?