A-
A+

Vård, skola, it – det ger ofta jobbstudiestöd

Utbildning inom vård och omsorg, skola eller it-yrken ligger bra till bland ansökningarna om studiestöd för omställning mitt i arbetslivet. Arkivbild.
Utbildning inom vård och omsorg, skola eller it-yrken ligger bra till bland ansökningarna om studiestöd för omställning mitt i arbetslivet. Arkivbild.
ArbeteTT

Nytt jobb inom vård, skola eller it – det är de vanligaste målen bland dem som fått ja på sin ansökan om det nya studiestödet för omställning mitt i arbetslivet.

Men det är mindre än en tiondel av de granskade ansökningarna som godkänts, skriver Arbetet.

Annons

Annons

Studiestödet för omställning infördes av den socialdemokratiska regeringen, och är kopplat till den så kallade las-överenskommelsen mellan arbetsgivare och fack.

Den som arbetat i minst åtta år kan få minst 80 procent av lönen, i form av lån och bidrag, för 44 veckors studier.

Men bara om studierna anses stärka den sökandes ställning på arbetsmarknaden. Den som vill till en bransch där det är brist på personal ligger alltså bra till.

Stödet har blivit populärt. CSN räknade med att få drygt 5 000 ansökningar inför 2023. Men det har kommit in cirka 20 000.

Drygt 4 600 ansökningar har gåtts igenom hittills. Det är dock bara lite fler än 400 som har fått ja.

Utbildningar inom vård och omsorg, inom skola och förskola, och inom it är vanligast i de ansökningar som beviljats.

Blivande poliser och ingenjörer är också ganska vanliga bland de godkända sökande. Det ges även stöd till personer som vill bli exempelvis lastbilsförare, processoperatör, offentlig upphandlare, arbetsledare på gröna ytor, hovslagare eller skärgårdskapten.

Men prövningen är individuell, och utgår från vad den sökande jobbar med i utgångsläget. Även bland de ansökningar som avslagits finns personer som vill bli lärare, sjuksköterskor eller poliser.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.