A-
A+

Vården får mer pengar för att klara vårdkön

Regionerna får stöd för att öka förutsättningarna att förbättra tillgängligheten i hälso- och sjukvården. Arkivbild.
Regionerna får stöd för att öka förutsättningarna att förbättra tillgängligheten i hälso- och sjukvården. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Fulla intensivvårdavdelningar, långa köer och uppskjutna operationer – pandemin har inneburit stora påfrestningar för hälso- och sjukvården.

Nu får regionerna mer pengar för att förbättra tillgängligheten i vården.

Annons

Annons

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och regeringen har träffat en tilläggsöverenskommelse om ökad tillgänglighet i hälso- och sjukvården 2021.

Överenskommelsen, som omfattar cirka 1,48 miljarder kronor, ska ge regionerna en chans att genomföra den uppskjutna vården och stödja dem i arbetet med att korta väntetiderna.

"Behovet av att utveckla det långsiktiga arbetet för att hållbart förbättra tillgängligheten i hälso- och sjukvården är fortsatt stort och har förstärkts ytterligare av de tillgänglighetsutmaningar som covid-19-pandemin medfört", skriver SKR i ett pressmeddelande.

Regeringen har beslutat att Kammarkollegiet ska betala ut 739,25 miljoner kronor senast den 1 september. Medlen fördelas i relation till regionernas befolkningsandel.

Resterande 739,25 miljoner kronor ska betalas ut till regionerna i december – då baserat på "uppfyllda prestationskrav i enlighet med tilläggsöverenskommelsen".

Uppgörelsen kompletterar och reviderar delar av den överenskommelse som staten och regionerna ingick i december 2020.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!