A-
A+

Vården pressad i stökigt Nederländerna

Nederländsk vårdpersonal transporterar en covidsjuk patient inför flygresa till ett sjukhus i tyska Bochum på tisdagen.
Nederländsk vårdpersonal transporterar en covidsjuk patient inför flygresa till ett sjukhus i tyska Bochum på tisdagen.
NederländernaTT-AFP-Reuters

Sjukhusen i Nederländerna fylls av covidpatienter – och vissa behöver flygas till Tyskland för att få vård.

Vid sidan av det fortsätter omfattande och delvis kravallartade protester mot smittskyddsåtgärder.

Annons

Annons

Tusentals människor demonstrerade i Amsterdam i lördags.
Tusentals människor demonstrerade i Amsterdam i lördags.

Många fler covidsjuka läggs in på de nederländska vårdinrättningarna. Under förra veckan ökade antalet inläggningar med 19 procent jämfört med veckan innan. Antalet inläggningar på intensivvårdsavdelningar ökade med 26 procent.

Många operationer och annan vård skjuts upp för att personalen ska kunna fokusera på covidpatienterna. Men det är inte tillräckligt: Tyskland har erbjudit 20 vårdplatser och åtminstone två nederländska patienter har redan flugits över gränsen i helikopter.

Begränsat utan vaccin

Förra veckan avled 265 covidsmittade människor i Nederländerna, vilket gör att det totala antalet covidrelaterade dödsfall i landet överstiger 19 000.

Inom det senaste dygnet har fler än 23 000 nya smittofall registrerats.

Inför denna smittovåg har regeringen redan infört strikta åtgärder och aviserat fler därtill. Människor som inte har låtit vaccinera sig lär snart inte få besöka restauranger, barer, museer och andra offentliga tillställningar.

Negativa covidtester kommer inte att räcka – vaccinbevis eller bevis på ett nyligt tillfrisknande kommer att krävas.

Ett råd med sakkunniga som är regeringens rådgivare i pandemifrågor uppmanar till ännu strängare påbud om att bära munskydd och hålla avstånd.

Annons

Annons

"Idioter" på gatorna

Myndigheternas begränsningar har väckt stora protester i Nederländerna. I flera städer har demonstranter marscherat fyra kvällar i rad och på flera håll har det urartat i kravaller.

Under måndagskvällen grep polisen minst 21 personer. Grupperingar ställde till med oroligheter i bland annat städerna Zwolle och Groningen, även om våldet minskat sedan helgen. Allt som allt har fler än 170 personer gripits sedan i fredags och bland annat uppges vissa av dem ha använt fyrverkerier eller anlagt bränder.

Premiärminister Mark Rutte sade under måndagen att han förstår att det är spänt i samhället som en följd av pandemin, men han kallade samtidigt de våldsverkare som härjar under protesterna för "idioter".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.