A-
A+

Vårdförbundet: "Risk för fler massuppsägningar"

Fyra avdelningschefer på förlossningen på Södersjukhuset i Stockholm har lämnat sina uppdrag. Men förlossningsvården är i kris i hela landet, anser Vårdförbundet. Arkivbild.
Fyra avdelningschefer på förlossningen på Södersjukhuset i Stockholm har lämnat sina uppdrag. Men förlossningsvården är i kris i hela landet, anser Vårdförbundet. Arkivbild.
VårdTT

Förlossningsvården i Region Stockholm är i kris.

Men överarbetade barnmorskor kämpar i hela landet, varnar Vårdförbundet.

Om inte regionerna och regeringen tar sitt ansvar nu och ser till att det ges resurser finns det risk att det här sprider sig runt om i landet, säger förbundsordförande Sineva Ribeiro.

Annons

Annons

Runt hundra barnmorskor i Stockholm har lämnat sina jobb i år på grund av dåliga arbetsförhållanden.

Enligt Vårdförbundet riskerar krisen att sprida sig i landet, om regionerna och regeringen inte agerar. Förbundsmedlemmar på bland annat förlossningsavdelningar i Lund, Göteborg och Umeå har anmält och larmat om bristande arbetsmiljö.

Det finns risk för fler massuppsägningar runtom i landet. Så det här är verkligen inte bara en Stockholmsfråga, det är tydligt för oss, säger Sineva Ribeiro.

Brist i 19 av 21 regioner

Det är brist på barnmorskor i 19 av 21 regioner, enligt Socialstyrelsen. I dag kan det vara en barnmorska på tre eller fyra födslar. Samtidigt konstaterar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) att många vårdskador inom förlossningsvården beror på hög arbetsbelastning.

TT: Vilka är de största problemen?

För det första är det arbetstiderna. Men jag tror också det handlar om att hitta andra sätt att vårda på, att använda sig av möjligheten med en barnmorska, en födande. Vi ser i vår undersökning att 70 procent av barnmorskorna vill jobba så. Det blir en tuff arbetsmiljö med patientsäkerhetsrisker, säger Sineva Ribeiro.

Annons

Annons

Nationell samordnare

Nu kräver Vårdförbundet att regionerna agerar för att se över bemanning och arbetstider.

Sineva Ribeiro vill också att regeringen tillsätter en nationell samordnare för att exempelvis följa upp regionernas resursanvändning.

Du behöver se en helhet av förlossningsvården och kompetensförsörjningen. Hur behöver utbildningsplatserna och handledningen se ut? Hur ser vi till att behålla kompetensen för att säkra upp både förlossningsvård men också hela kedjan av eftervård och annat? säger hon och påpekar att det i grund och botten är en jämställdhetsfråga.
Det handlar om att lösa möjligheten för kvinnor att få en god och säker förlossning.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.