A-
A+

Varghybrider i östra Finland hotar stammen

Renrasig varg. Arkivbild.
Renrasig varg. Arkivbild.
FinlandTT

Minst fyra varghybrider – korsningar mellan hund och varg – har upptäckts i en vargflock som rör sig i södra Karelen i Finland. Regeringen uppmanar jägare att söka dispens för att skjuta hybriderna.

Annons

Annons

"Varghybriden är en invasiv främmande art som hotar den genetiska livskraften hos vargstammen i Finland", skriver jord- och skogsbruksdepartementet i ett pressmeddelande och fortsätter:

"Hybriderna kan också vara mindre skygga för människan än rena vargar. Varghybriderna bör avlägsnas ur naturen, så att de inte förökar sig och korsar sig med vargarna."

Myndigheterna vädjar också till natur- och djurskyddsorganisationer att avstå från att överklaga beslut om jaktdispenser, för att skydda vargstammen.

Varghybriderna rör sig över den finsk-ryska gränsen i trakterna av Ylämaa i Villmanstrand. De dna-analyser på spillning som gjorts bekräftar att det rör sig just om hybrider.

Forskare vid Uppsala universitet konstaterade 2020 att de vargar som finns i Skandinavien och i Finland är fria från inblandning av hund, till skillnad från nere i Europa.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.