A-
A+

Världsbanken stryper bistånd till Afghanistan

Talibaner vaktar en vägspärr i Afghanistans huvudstad Kabul.
Talibaner vaktar en vägspärr i Afghanistans huvudstad Kabul.
AfghanistanTT

Världsbanken stoppar utbetalningar till Afghanistan efter talibanernas maktövertagande. Organisationen säger sig vara djupt oroad över situationen i landet, särskilt över kvinnornas rättigheter.

Annons

Annons

Vi har pausat utbetalningarna till våra projekt i Afghanistan och vi övervakar och utvärderar situationen noga, säger en talesperson för Världsbanken till AFP.

Världsbanken valde att vänta med sitt uttalande tills efter att all dess personal lämnat landet, enligt källan.

Organisationen har över 20 pågående utvecklingsprojekt i Afghanistan och har sedan 2002 betalat ut motsvarande över 46 miljarder kronor, mestadels i form av bidrag, till landet.

Tillsammans med våra samarbetspartners undersöker vi hur vi kan fortsätta att engagera oss för att bevara svårvunna utvecklingsframgångar och för att kunna fortsätta stödja det afghanska folket, säger talespersonen.

Internationella valutafonden (IMF) har också avbrutit sina projekt i landet, däribland ett låneprogram på motsvarande nästan tre miljarder kronor.

USA:s president Joe Biden meddelade sent på tisdagen att de amerikanska trupperna kommer lämna Afghanistan som planerat den 31 augusti, efter krav på reträtt från talibanerna. Vita huset har dock tidigare gjort klart att man inte kommer att låta talibanerna få tillgång till Afghanistans guld- och kontantreserver, som till största del förvaras utomlands.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!