A-
A+

Världsettan Fredricson: "Känns otroligt skönt"

Peder Fredricson – äntligen världsetta på rankningen. Arkivbild.
Peder Fredricson – äntligen världsetta på rankningen. Arkivbild.
RidsportTT

Han har strävat och längtat dit länge.

Nu kan Peder Fredricson se ned på alla ryttare från sin nya tron – som färsk världsetta på den senaste rankningen.

"Äntligen! Jag kan nästan inte tro att det är sant. Jag har varit nära så många gånger förut. Just nu känns det otroligt skönt", säger Peder Fredricson.

Annons

Annons

Guld och silver i OS, brons i EM och flera tunga GP-segrar. Fredricson kan se tillbaka på några fenomenala månader i sadeln på främst All In och Catch Me Not.

Och mer kan det bli.

Det drar ihop sig till final i Prag i den penningstinna Global Champions Tour, där världsstjärnan är med i toppen såväl individuellt som i lag.

Dessutom är det klart att han deltar i den internationella hästshowen i Friends arena kring första advent.

Men här och nu kan han gotta sig åt att ses som världens främste hoppryttare.

Tvåa många gånger

Fredricson har vid flera tillfällen legat tvåa på rankningen. Hösten 2018 började han på allvar sikta mot att en gång nå positionen som världsetta.

Som inbjuden gäst hos Skavlan avslöjade han för miljonpubliken i SVT: "Ligger man topp-tio så vore det ju konstigt om man inte hade som mål att bli topp-ett."

Till Svenska ridsportförbundet säger han:

"Att bli nummer ett på världsrankningen är ett mål jag satte för några år sedan. Det har känts som att bestiga världens högsta berg och jag har varit nära toppen några gånger, men alltid ramlat ner igen. Därför känns det helt fantastiskt att nu nå hela vägen upp till toppen och sätta flaggan."

Annons

Annons

Tackar sitt team

Han tackar alla som står bakom honom.

"Det känns väldigt bra både för mig och för hela mitt team. Att bli etta på rankningen är något man jobbar för under så lång tid, där massor av tävlingar med många olika hästar räknas in under ett helt år. Det kräver inte bara att man har bra hästar utan man måste ha bra hästägare, bra hästskötare, ett helt team som jobbar otroligt hårt för att nå den här framgången. På det sättet är det här så mycket större än att vinna en stor klass under en helg. Jag är väldigt tacksam för allt arbete mitt team har lagt ner som gör att jag står här idag. Det här firar vi tillsammans."

Jättekliv för Baryard Johnsson

Förste svenske ryttare att nå högst på rankningen var Rolf-Göran Bengtsson. EM-guldmedaljören från Madrid 2011 bidrog till att han nådde toppen under 2012.

"RGB" höll sig kvar som världsetta i tio månader.

Henrik von Eckermann håller sin plats bland de tio högst rankade ryttarna.

Malin Baryard Johnsson, den tredje medlemmen i OS-guldlaget i Tokyo, klättrar 26 placeringar efter sommarens och höstens framgångar och är nu på 50:e plats.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.